Chystáte si domů pořídit počítač? Poradíme, na jakých parametrech záleží

 Technika 
20. března 2018 13:15 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podcenit výběr domácího počítače se nevyplácí Shutterstock
Možná se i vy chystáte pořídit domů nový počítač nebo notebook. Pokud nejste odborník, můžete při jeho výběru poněkud tápat. Poradíme vám, jaké hodnoty by váš nový počítač měl mít.

Ať už si chcete koupit stolní počítač nebo notebook, měli byste mít dopředu ujasněné parametry, které by váš počítač měl mít.

O výkon se stará hardware

Hardware jsou v podstatě součástky ukryté v počítačové skříni nebo v těle („šasi“) notebooku. Většina z následujících součástí počítače se stará o výkon. Odvíjí se od nich, jak rychle bude pracovat, co všechno dokáže, kolik pojme dat a podobně.

Procesor

Malý a křehký čip patří k nejdůležitějším součástem počítače – je jeho mozkem. Centrální procesorová jednotka (zkratka CPU, z anglického Central Processing Unit) je něco jako mozek počítače. Provádí samotné výpočty a zpracovává instrukce z počítačových programů. S parametry to není jednoduché. Obecně většinou platí, že je lepší mít více jader (procesor si lépe poradí s prací na více úkolech zároveň) a vyšší frekvenci jádra, neboli takt (procesor by měl pracovat rychleji).

Záleží ale na mnoha dalších faktorech, takže i když jádra a frekvence mohou sloužit jako rozumný ukazatel, platí hlavně u levných procesorů, že třeba modernější „dvoujádro“ může být výkonnější než starší čtyřjádrový bráška. Například u procesorů od Intelu se vyplatí sledovat také generaci jádra (i3, i5, i7), přičemž nová generace je pochopitelně výkonnější než ta předcházející.

Operační paměť

RAM (z anglického Random Access Memory) je rychlá paměť určená k dočasnému uložení dat a informací, se kterými počítač v danou chvíli pracuje. Značnou část operační paměti spotřebovává samotný operační systém, a v případě potřeby ji uvolňuje jiným programům – od videoher po webový prohlížeč.

Zásadně platí, že více RAM znamená lepší výkon, zvlášť pokud jste na počítači zvyklí dělat více věcí najednou. Běžnému uživateli by mohlo stačit 8 GB, za minimum lze považovat 4 GB – to však stačí jen na příležitostnou nenáročnou práci na notebooku.

Disk (pevný/SSD/hybridní)

Na disk se ukládají trvalá data – od fotek z dovolených přes kancelářské dokumenty po samotné instalační soubory systému a programů. Pevné disky obsahují mechanické pohyblivé součásti, takže jsou logicky pomalejší, ale nabízejí obří kapacitu až 8 TB. SSD ukládají data elektronicky, podobně jako flash disk, a jsou řádově rychlejší, úspornější, tišší a odolnější, ale také dražší a s menší kapacitou.

Do desktopu doporučují odborníci kombinaci rychlého SSD na operační systém a nejdůležitější software, stačí třeba s kapacitou 128 – 256 GB, a k tomu nějaký větší pevný disk na data, kupříkladu filmy. U notebooku můžete sáhnout po hybridním disku (například 1 TB s 128 GB SSD, které systém trochu zrychlí), ale za ideál v takovém případě považujte klidně jen dostatečně velké SSD. Pak se můžete dočkat i tak příjemných zážitků jako je naběhnutí operačního systém v rámci několika vteřin. Data můžete ukládat třeba na přenosný externí disk nebo NAS. Rozhodně ale při použití SSD rozdíl v rychlosti (a to násobný) poznáte – od spouštění celého PC/laptopu po rychlost, s jakou reagují aplikace.

Grafická karta

Grafická karta se stará o zobrazení všeho, co vidíte – to k ní připojujete monitor. Na základní práci stačí karta integrovaná v moderních procesorech (např. Intel HD). Pokud jste ovšem hráči, budete potřebovat notebook nebo počítač se samostatnou (tedy dedikovanou) grafickou kartou – Nvidia GeForce nebo AMD Radeon. Profíci, kteří například na grafické kartě provádějí náročné grafické výpočty, mají také speciální řady vlastních karet.

Všechny tři varianty najdete v počítačích i laptopech. Existují plnohodnotné herní a pracovní notebooky a mobilní varianty grafických karet se začínají velmi blížit výkonu těch stolních. Důležitým parametrem u grafické karty je kromě typu také velikost její vnitřní paměti RAM. Jde o takový stroj ve stroji - stejně jako PC nebo notebook operuje s RAM kvůli více výpočtům prováděným najednou, stejně se chová i grafická karta. Optimální u herních počítačů současnosti jsou rámcově 4 GB a výše.

Zvuková karta

Statisticky ji většina z vás nemusí řešit. Snad každý laptop i desktop umí v základu přehrávat zvuk, a dokonce i vestavěné (integrované) zvukové karty občas mívají špičkové parametry. Profesionálové nebo hudební nadšenci s lepšími sluchátky a reprosoustavami přesto mnohdy sáhnou po samostatné zvukové kartě, která nabízí více možností nastavení a lepší parametry.

Základní deska

Základní desky najdete v každém stolním počítači i notebooku. Právě do desky se totiž připojují všechny výše uvedené komponenty, a to na vnitřní konektory (například RAM aktuálně do slotů DDR4 a DDR5, disky do SATA 6, mSATA nebo SATA Express…).

Běžnému uživateli stačí sledovat jeden jediný parametr související s deskou – vnější konektory. Při nákupu hotového laptopu nebo desktopu máte jistotu, že součástky spolu budou správně komunikovat a jsou řádně zapojené, takže značku a parametry desky směle ignorujte.

Monitory, myši a další příslušenství

K počítači patří i klávesnice, myš a monitor. V laptopu je tato trojice zabudovaná: klávesnice, touchpad a displej.

Monitor/Displej

Jaké parametry sledovat u zobrazovací plochy? Havně úhlopříčku, rozlišení, povrchovou úpravu a použitou technologii. Hráče zajímá třeba obnovovací frekvence a odezva, ale běžný uživatel toto řešit nemusí.

U monitoru doporučují odborníci co největší úhlopříčku. Co se týče úhlopříček notebooku, záleží hodně na vašich preferencích. Populární jsou kompaktní a lehké laptopy s 13,3". Dělají se i menší, někomu určitě postačí. Pokud někdo vyžaduje numerickou klávesnici, tak ta se vměstná až do těla s 15,6" displejem – daní bude větší hmotnost. A hráči, kteří s notebookem zas tak často necestují, klidně zvolí 17,3" obrazovku.

Zlatým standardem rozlišení je dneska Full HD (1920×1080 px). Oproti HD (1366×768) je výrazně jemnější, detailnější. Nejen filmoví nadšenci, grafici a hráči pak mohou ocenit vyšší rozlišení: Od QHD přes WQHD apod. až po luxusní 4K (3840×2160 px). Čím větší plocha, tím spíš oceníte jemnější rozlišení, a při práci si s ním poradí snad všechny dnešní laptopy a počítače. Při hraní videoher ovšem při vyšších rozlišeních potřebujete silnější grafickou kartu. O tom, jak správně sedět při práci s notebookem a jak si ideálně nastavit display, jsme psali zde.

Povrch a technologie

Matný je u notebooku lepší na odlesky, na lesklém obvykle vypadají živěji barvy, proto je „populárnější“ mezi výrobci. Desktopové monitory bývají matné. Technologiím dnes vládne IPS v různých variantách, která má na rozdíl od starší TN téměř plné pozorovací úhly, nedeformuje barvy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47