Parní čističe vyčistí i těžko dostupná místa

 Technika 
03. listopadu 2017 14:40 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Technologie parního čištění je založena na nízkém tlaku a vysoké teplotě suché páry Shutterstock
Patříte mezi ty, kteří touží po dokonale uklizeném domě, ale i když denně vytíráte podlahu a drhnete dlaždičky v koupelně, pořád nejste spokojení? Pak vás budou zajímat parní čističe.

Pokud vám alespoň trochu záleží na ekologii a vlastním zdraví, pak je pro vás parní čistění ideální způsob, jak zbavit domácnost bakterií. A bez chemie! Vlivem horké páry mizí nečistoty jako po mávnutí kouzelným proutkem a vůbec se u tohoto nenadřete. Žádné namáhavé drhnutí a nespočet čisticích přípravků na různé povrchy.

Jak pracovat s parním čističem

Ve vysokotlakém zásobníku parního čističe se elektrickou spirálou vytvoří vodní pára o teplotě více jak 100 °C a o tlaku okolo 3 barů. Pro plné využití je ruční čistič připraven během 3 – 4 minut a objem páry vystačí na cca 10 minut provozu.

Pára o teplotě více jak 100 °C je z parní hlavice aplikována přímo na špínu, která je díky teplotě a vlhkosti páry narušena a následně se lépe odstraňuje. Pára je ze zásobníku uvolněna v případě kontaktu hlavice s povrchem, který se čistí a nehrozí tak opaření. I přesto je však nutné pracovat s parním mopem opatrně.

Uvolněná špína se poté setře buď hadrem, nebo přímo houbičkou integrovanou do nástavce parního čističe, příp. parního mopu.

Jaké jsou základní přednosti parního čištění?

Účinnost

Velmi horká pára odstraňuje zašlé a "zažrané" nečistoty, mastnotu, zabíjí roztoče, má prokázané dezinfekční účinky.

Hospodárnost a ekologičnost

Parní čističe přinášejí obrovské úspory výdajů za chemické čisticí prostředky, spotřebovávají pouze elektrickou energii a nepodstatné množství obyčejné vody.

Zdravotní nezávadnost

Obsluha není nucena máčet ruce ve vodě a chemických přípravcích, nevznikají škodlivé výpary. To ocení nejen lidé s citlivou pokožkou, ale i alergici a astmatici!

Kde páru nepoužívat?

Výrobci uvádí, že když použijete hubici s hadrovou utěrkou, zvládnete vyčistit i povrch nábytku. Přesto bychom byli opatrní a nejprve přístroj vyzkoušeli na místě, které není jen tak vidět.

V žádném případě by se pára neměla používat na povrch starého nábytku, protože bývají impregnované voskem, který by přístroj odstranil a kus tak znehodnotil. Dále si dejte pozor na nábytek, jehož dýha je lepená v tenké vrstvě. Při takovém úklidu byste mohli brzy zjistit, že se vám oblíbený konferenční stolek začal loupat.

Ani při čištění kožené a koženkové sedací soupravy jej raději nepoužívejte. Vlhko a horko materiálu nedělá dobře. Povrch sedačky by se mohl vytahat, vysušit a v případě koženky vám velmi brzy popraská a začne se drolit.

Další nevýhody:

Vyšší náklady než u klasických vysavačů a mopů.
Nepleťte si parní a tlakový čistič. Druhý zmiňovaný se hodí na venkovní čištění, doma by vám udělal pořádnou paseku.
Musíte se vyhnout materiálům, které jsou citlivé na teplo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47