Tipy, jak ušetřit za topení nemalé peníze

 Tipy a inspirace 
14. října 2019 16:21 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Topení není levná záležitost Depositphotos
Topná sezona pomalu začíná. Možná vás to děsí, protože za topení se platí nemalé peníze. Hlavně v případě, kdy musíte vytápět spoustu místností. V zimě to však bez topení nejde. Přesto na něm můžete alespoň částečně ušetřit. Zjistěte, jak na to.

Teplo je pro člověka důležité, ale stojí poměrně dost peněz, když potřebujete vytopit celý dům či byt. Pokud máte doma klasické radiátory, topení vás přijde jistě draho. Ušetřit však lze téměř na čemkoli, i na topení. Osvojte si některé návyky, abyste nemuseli za topení platit majlant.

Hlídejte si teploměr

Pořiďte si teploměr do každé místnosti, abyste věděli, kolik máte doma stupňů. Občas to s topením můžete přehnat, aniž byste si to uvědomovali. Možná se vám stýská po létě, ale věřte, že mít doma třicet stupňů vážně nepotřebujete.  

Pokud se chcete opravdu dobře prohřát, vlezte si do horké vany, nebo ještě lépe zajděte do sauny. Ideální teplota v místnosti je kolem dvaceti tří až čtyř stupňů. V českých domácnostech lidé většinou mají přetopeno, to znamená, že jejich teplota v místnostech přesahuje dvacet pět stupňů.

Vysoké teploty nejsou dobré pro vaše zdraví. Vyjdete ven do mrazu a bude vám zima, ať si oblečete cokoliv. Stáhněte tedy radiátory tak, aby teplota v pokojích nedosahovala více než dvaceti tří stupňů. Pokud vám bude zima, dejte si na sebe více oblečení.

Větrejte krátce, ale hodně

V zimě je potřeba vzduch v místnosti vyvětrat. Ve vydýchané místnosti se vám bude chtít usínat. Oxid uhličitý, který vydechujete, způsobuje, že se zvyšuje v místnosti vlhkost a mohou se vám rosit okna či vznikat v rozích místností plísně.

Bez větrání by to tedy rozhodně nešlo. Problém je, že se vám trochu ochladí místnost a o to budete muset více topit. K tomu, aby vám příliš neunikalo teplo, otevřete veškerá okna v místnosti dokořán, ale jen na pár minut. Můžete otevřít i dveře, abyste vytvořili větší průvan. Díky tomu se vám v pokoji rychle vymění vzduch, ale místnost ještě nestihne tak rychle zchladnout.

V zimě topení nikdy nevypínejte

Odcházíte pravidelně do práce a přijde vám zbytečné, aby se u vás doma topilo, když tam nikdo několik hodin nebude? Raději topení vypnete v domnění, že ušetříte peníze? Děláte však velkou chybu. Finance tím rozhodně neušetříte.

Přijdete domů a byt bude chladný, takže budete muset topit více. Zvýší se tím spotřeba. Pokud odejdete do práce, topení snižte tak, aby u vás doma bylo osmnáct stupňů a až se vrátíte, přitopte trochu více. Mít zapnuté topení nonstop je finančně výhodnější, než když ho vypnete.

Nepouštějte teplo ven

Možná cítíte u okna či dveří závan vzduchu. Znamená to, že vám teplo utíká ven a zima přichází dovnitř. Místa, kde máte pocit, že cítíte průvan, utěsněte. Na okna si můžete pořídit těsnění v běžném hobby marketu. Ke dveřím si kupte vyšší práh. Dále čtěte: Ušetřit můžete i za vodu. Zjistěte, jak na to.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod