Pozor na nejčastější chyby při grilování. Chuť jídla ovlivní i malé drobnosti

 Tipy a inspirace 
25. května 2019 10:35 / Marie Popelková
  7
📷
3 fotografie v galerii
Chuť jídla ovlivní i malé chyby při grilování Shutterstock
Grilování je činnost, kterou mají lidé hodně v oblibě. Jenže mnozí se stále dokola dopouštějí častých chyb, které pak mají velký vliv na výslednou chuť jídla. Zkuste se letos poučit.

Chyb, kterých se lidé při grilování dopouštějí, je docela hodně. Některé se postarají o to, že přestanete stíhat a poklidná grilovačka se promění v hektický závod, který se na výsledném pokrmu často negativně podepíše. Kvůli jiným chybám zase může být připravované maso suché jako podešev, zelenina připečená a podobně. Než se do grilování pustíte, je tak dobré vědět, jaké nejčastější chyby lidé při grilování dělají a jak se jim vyhnout.

Nedostatečná příprava

Hodíte maso na gril a začínáte dělat salát, krájet chléb, chystat talíře... Mezitím se poohlížíte po grilovacích kleštích, abyste obrátili maso, a vtom vám vítr rozfouká tácky na grilování. Když se do toho nedočkaví hosté zeptají, kdy už to bude hotové, máte chuť explodovat. Kvalitní příprava je základem pohodového grilování. Přichystejte si nejprve maso a zeleninu na grilování. V dostatečném předstihu vše naložte do marinády nebo dochuťte. Udělejte salát, nakrájejte čerstvý chléb a nachystejte porce na grilování. Než se gril zahřeje, připravte si grilovací nářadí, nádobí, papírové utěrky a vše, co budete při grilování potřebovat.

Nečistíte gril po každém grilování

Jen málokdo je zvyklý čistit rošt po každém grilování. Staré a spálené kousky od posledního grilování nejsou ovšem jen vadou na kráse, ale nezapomínejte, že se tyto zbytky zase přichytí na jídlo při dalším grilování. A to už nezní tak chutně… Proto rozhodně neodkládejte čištění grilu a po každém grilování ho dobře očistěte. K tomuto účelu skvěle poslouží speciální čističe na grily a drátěné kartáče, které zaručeně odstraní veškeré zbytky a gril bude stále jako ze škatulky.

Nevhodná teplota na grilování

Rozpálíte gril a hned na něj dáváte maso. To je pak zvenku křupavé a uvnitř nepropečené. Pokud děláte steaky, je to vítané, ale jíst nedopečenou klobásku není kdovíjak chutné. Grilu trvá několik minut, než se dostatečně rozpálí. Zejména pokud používáte gril na uhlí, dejte mu alespoň 20 minut, ideálně půl hodinky. Šedé žhnoucí uhlíky jsou signálem, že jsou dostatečně rozehřáté.

Pokud dáte jídlo na gril příliš brzy, grilovací rošt nebude dostatečně žhavý a maso se na něm bude tedy pouze ohřívat, lepit se k roštu a následně vysychat. Podobně jako nízká teplota ani příliš horký gril není žádoucí. Jídlo se rychle spálí dočerna a už ho nepropečete.

Opékání v plamenech

Šlehající plameny jsou tak vzrušující! Možná. Ale ne tehdy, když je jejich zdrojem váš gril a ony právě likvidují vaše jídlo. Občasné vzplanutí ohně je v pořádku, způsobuje ho tuk kapající z jídla do ohně. Pokud je však plamínků mnoho nebo jsou velké, postříkejte gril trochou vody, aby se oheň uklidnil. Stačí, když do vršku od láhve s vodou uděláte malou dírku. A jídla s vysokým podílem tuku raději grilujte na tácku. Nebo maso nejdříve otřete a poté ho vložte na rozpálenou plochu.

Používání tekutých podpalovačů

Tekutý podpalovač na dřevěné uhlí je plný chemických škodlivin a pachů. Může ovlivnit chuť jídla a dokonce může způsobit závratě, potíže s dýcháním a bolesti hlavy nebo zvracení.

Než tedy začnete grilovat, ujistěte se, že gril na dřevěné uhlí má při grilování otevřené větrací otvory, které dovolují vniknutí kyslíku, a tak i správnému plápolání ohně. Nejlepší je ale oheň zapálit pomocí zmačkaných novin či papíru a zápalek, bez použití tekutého podpalovače. Později můžete pomalu přidávat brikety, které udrží plápolající oheň. O netradičním grilování na japonských teppanech jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod