Jak a proč pěstovat rukolu i v zimě
Ozdobou našich domovů zdaleka nemusí být pouze okrasné rostliny. Mnohem výhodnější je pěstovat doma bylinky a zeleninu. Je to zábavné, praktické i výhodné. Mezi léčivé rostliny patří například rukola.
Jak a proč pěstovat rukolu
Pro zdraví
Rukola je chutným zpestřením jídelníčku, hodí se do salátů i do teplé kuchyně. Rukola obsahuje vitamín C, beta karoten a vitamín B. Výrazně prospívá játrům a pročišťuje krev. Má také mírné močopudné a projímavé účinky. Díky své hořké chuti má ochlazující účinky a je proto vhodná zejména pro horkokrevné typy strávníků. Rukola také pomáhá strávit těžké jídlo.
Semínka
Pěstování rukoly není vůbec složité, ale může být náročnější sehnat její semínka. Obvykle se prodávají spíše semínka podobné rostliny – rukoty. Skutečná rukola je rostlina s latinským názvem Rucola selvatica, v zahraničí se pěstuje pod názvem Wild rucola. Semínka se prodávají ve specializovaných obchodech, často i v prodejnách se zdravou výživou. Následně je dobré dát semínka na řádně navlhčenou buničitou vatu a nechat je vyklíčit.
Pěstování
Rukole se daří na slunci. Zatímco ven se sází na jaře a v létě, za okno ji můžete dát kdykoli. Naklíčenou rukolu sázejte do truhlíku ve stejném rozmezí jako na vatu. Zemina by měla být propustná s dostatkem živin. Jakmile rukola roste, je třeba ji postupně protrhávat. Už i tuto drobnou zeleninu ale můžete konzumovat a nemusíte ji vyhazovat. Rukola se totiž používá i jako naklíčená dobrota, tedy dá se pěstovat pouze na vatě a pak jíst její klíčky. Ať už ji pěstujete v zemině nebo na vatě, není potřeba se o ni nijak zvlášť starat.
Sklizeň
Pokud rukolu vhodně zaléváte a občas i přihnojujete, pak ji můžete sklízet již po 14 dnech po zasazení. Průběžně otrhávejte její lístky. Čím víc budete sbírat, tím více se bude rukola rozrůstat. Protože roste rychle, je lepší vysévat ji postupně. Rukola se navíc může sama vysemenit a pak budete mít čerstvou zeleninu prakticky neustále.