Jak se zbavit mrtvých much v domě

 Tipy a inspirace 
11. října 2017 17:14 / Bronislava Silná
  0
📷
1 fotografie v galerii
Na podzim a na jaře vznikají v některých domech nepěkná pohřebiště much. Shutterstock
Nestává se to všude, ale mnozí mají problém, že se jim snaží dostat před zimou mouchy do obydlí a přezimovat tam. Protože se ale nemají jak dostat pryč, umírají uvnitř a vytvářejí nepěknou vrstvu v blízkosti oken.

Příčiny

Jde o přirozený jev, kdy se moucha snaží zachránit před zimou. Současně ale musí mít nějaké příhodné skuliny, které mohou být i velmi malé, kterými postupuje dovnitř. Dnes již ve většině případů můžeme škrtnout netěsnící okna. Bohužel stále je dost škvír, kterými může moucha postupovat dovnitř. Kdo je tímto problémem postižen ví, že nejohroženější jsou místa, kde je střešní konstrukce. A jedná se obvykle o teplejší stranu domu.

Další typické netěsnosti

Možnou cestou, kudy se moucha dostane dovnitř je trám, který je ukotven ve zdivu a tvoří oporu pro střešní konstrukci. Tento trám vede ven, a ačkoliv je těsně obezděn, přece jen tam mohou vzniknout malé mezírky, kterými se mouchy protáhnou. Jak trám prosychá, mírně se zmenší jeho velikost a o zábavu máte postaráno. Řešení je v tomto případě prosté. Musíte pečlivě zaizolovat místa, kde vznikl průduch. U větších štěrbin použijte pěnu, u menších stačí sádra či štuk. Při všech činnostech se snažte, aby se potenciální štěrbiny uzavíraly.

Jinou cestou pro obtížný hmyz do vašeho obydlí jsou různá vyústění kabelů a další otvory, které potřebujete, ale které jsou současně cestou pro nezvané návštěvnice. Může jít o vyvedení elektřiny do venkovní zásuvky, k venkovnímu osvětlení, průtah k anténě klasické i satelitní, nebo třeba přivedení drátu od internetu. Buď máte kabel v plastové trubce, nebo třeba jen přímo zdí, ale v každém případě kolem něj je prostor, který musíte vyplnit tak, aby se mouchy nedostaly dovnitř. Hodí se opět pěna a sádra, kterými ošetříte koncovky v místnosti i venku. V případě potřeby se dá ucpávka odstranit a kabel vyměnit.

Jinou možností pro mouchy je vyústění odvětrání odpadu. Jde o trubku, která vede ven a je napojená na odpad. Kolem této trubky opět může být drobná netěsnost, která by normálně ničemu nevadila, ale pro mouchy tvoří cestu, kterou atakují váš dům.

Jsou pochopitelně i další možnosti. Moucha se může dovnitř dostat i průduchem od digestoře a dalšími skulinami dle vaší konkrétní situace.

Odpuzovače

Určitým řešením pro některé domy může být instalace odpuzovačů, které vytvářejí pro mouchy nepříjemný zvuk, takže si moucha raději hledá jiné obydlí. Existují i různé chemické prostředky, ale ty mají svůj smysl spíš při jednorázovém použití. Asi nikdo nechce žít v domě, který je současně chemicky zamořen. Ničili byste si i své vlastní zdraví. Někteří doporučují levanduli, bazalku a další byliny. Tento přírodní pomocník jistě nikomu neublíží a možná na mouchy zapůsobí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47