Výběr televize podle umístění

 Technika 
06. června 2021 11:02 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příliš velká televize může být děsivá Pixabay
I když se většina uživatelů bude rozhodovat při výběru televizoru podle jeho funkcí a technických parametrů, je třeba přibrat k úvahám ještě i místnost, ve které se přístroj nachází. Máme další informace.

Vybrat správně televizi i s ohledem na její umístění není složité, ale ne každý ví, jak na to. Pokusíme se udělat ve věci pořádek.

Okolní osvětlení

Ne každá místnost je stejná. Jsou místnosti, které jsou i během dne spíš tmavší. Nebo jsou sice světlé, ale protože do nich slunce dopadá až příliš, jsou okna vybavena závěsy nebo hustšími záclonami. V takovém případě nemusíme příliš řešit maximální jas televizoru, případně ani to, zda má obrazovka nějaký způsob potlačení odlesků a zrcadlení. Do takových místností se hodí všechny typy televizorů. Například OLED mají vynikající kontrast a dokáží zobrazit skvěle černou barvu, ale v maximálním jasu mírně pokulhávají za jinými variantami, které jsou zase slabší v podání černé a v některých jiných parametrech. Pokud je ale místnost hodně osvětlená a slunce dopadá nějakým způsobem na televizní obrazovku, měli byste volit modely s co nejvyšším jasem. Případně uvažovat o vhodném zatemnění místnosti nebo o změně umístění televize.

Výběr správné velikosti

Ještě komplikovanější je výběr správné velikosti obrazovky s ohledem na místnost. Záleží totiž na mnoha okolnostech. Jednou je vzdálenost, ze které budete obraz sledovat. Někteří výrobci tlačí na to, abyste si pořizovali co největší televizi. Je to logické, neboť taková televize je dražší. Podle některých byste se na televizi s úhlopříčkou 55 palců měli dívat ze vzdálenosti 1,7 metru. Na obrazovku 65 palců pak ze dvou metrů a na obrazovku 75 palců ze vzdálenosti 2,3 metru. Výše uvedené hodnoty jsou však spíš střední hodnoty pro televizory s rozlišením 4K. Na model s obrazovkou 55 palců se tak můžete klidně dívat i z více jak dvou metrů. Ostatně není to tak dávno, kdy se vyráběly úhlopříčky mnohem menší a dívali jsme se na ně ze stejných vzdáleností.

Vedle velikosti místnosti nám tak do výběru vstupuje ještě estetické hledisko. Opravdu velká televize tvoří v místnosti zřetelnou dominantu, což ne každý preferuje. Vedle toho je ještě potřeba zvážit, zda nepotřebujeme větší televizi třeba proto, že máme horší zrak. Je proto dobré si už v obchodě vyzkoušet, jak se nám na televizi z určité vzdálenosti dívá. Také záleží na celkové dispozici prostoru. Větší místnost snese větší rozměr i při kratší vzdálenosti sledování. Máte-li úzkou místnost a potřebujete se dívat na delší vzdálenost, nemusí být volba větší úhlopříčky správná, protože by pak na menší stěně vypadala televize zbytečně robustně. Je to ale vždy o osobních preferencích. Další inspirace ohledně řešení menších místností najdete v článku zde.

Zvuk je také důležitý

Do výběru nám vstupuje ještě složka zvuková. Pokud máte běžnou místnost, není problém si vystačit se zvukem samotné televize. I zde ale existují rozdíly, takže pokud třeba hůř slyšíte, v místnosti je větší hluk či je místnost větší, určitě se zajímejte o zvukový výkon vaší televize. A protože jen málokdy bude opravdu dobrý, dokupte vhodný soundbar. Každý výrobce nabízí ke svým přístrojům celou škálu těchto přístrojů. Pro poslech ve větším prostoru bude pořízení soundbaru určitě výhodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod