Betonovat lze i v zimě. Má to ale svá pravidla

 Rekonstrukce 
13. prosince 2020 09:59 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Někdy se betonování v chladu nevyhnete Depositphotos
Hodně stavebníků potřebuje betonovat i v zimě. Nízké teploty ovšem značně ovlivňují provádění betonářských prací. Existují ale možnosti, jak v zimním období urychlit počátek tuhnutí a tvrdnutí nebo jak urychlit nárůst krátkodobých pevností pomocí složení betonu.

V chladném počasí je třeba věnovat ukládání betonu zvláštní péči. Pokud se beton nechá zmrznout, dojde k jeho zničení. I v případě, že teploty neklesnou pod bod mrazu, beton bude tvrdnout mnohem pomaleji než za standardních podmínek.

Běžné betony se používají do zhruba pěti stupňů nad nulou. Když teploty klesnou na nulu nebo i níž, je třeba zbystřit. V mrazu voda mrzne a led může roztrhat strukturu betonu dřív, než dosáhne požadované pevnosti.

Je známo, že při poklesu teploty betonu pod limitních 5 °C se hydratace téměř zastavuje. Beton by tedy měl být na stavbu dovezen o teplotě vyšší než 5 °C a pomocí ošetřování by jeho teplota měla být nad touto hodnotou udržena do dosažení dostatečných pevností. V opačném případě se nárůst pevností téměř zastaví, což může negativně ovlivnit čas odbednění, zejména stropních konstrukcí.

Speciální přísady

Jestliže potřebujete dodělat práci s betonem ještě před definitivním nástupem zimy, je nutné použít do betonu speciální přísady. Jde například o plastifikátor. 

Pro zimní období jsou k dispozici superplastifikační přísady s urychlujícím účinkem. Rozdíl je v urychlení počátku tuhnutí a tvrdnutí. Tím se sice určitým způsobem zkracuje doba zpracovatelnosti, ale výrazně se omezí chládnutí betonu před počátkem hydratace a započetím samoohřevu betonu. Nárůst pevností na laboratorních vzorcích se zásadním způsobem neliší. 

Ovlivnit chování čerstvého betonu v zimním období lze také záměnou cementu. Použitý cement zásadním způsobem ovlivňuje rychlost náběhu pevností betonu v čase. V zimním období je rychlost náběhu pevností betonu v konstrukci výrazně ovlivněna i vývojem hydratačního tepla cementu. V chladném počasí přichází v úvahu použití rychlého portlandského cementu místo standardního. Touto záměnou nezkrátíte zpracovatelnost betonu, ale zvýšíte samoohřev betonové konstrukce během tvrdnutí a urychlíte náběh pevností.

Ochrana před mrazem

Způsoby, jak ochránit beton před mrazem, je několik. Po uložení beton odizolujte od okolního prostředí rohožemi, geotextiliemi, polystyrenovými deskami apod. Vylitý beton také přikryjte igelitem, aby se znemožnil odpar do okolního ovzduší. Pomůže i přímý ohřev konstrukce horkým vzduchem, parou, popřípadě lze použít elektroohřev. Takto vydržte alespoň tři až pět dní, záleží na aktuálních teplotních podmínkách. Čím déle, tím minimalizujete nebezpečí vad materiálu. O tom, jakých nejčastějších chyb se vyvarovat při stavbě domu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?