Zelený byt pro alergika. Jaké pokojovky mu vadit nebudou a kterým se naopak vyhnout

 Interier 
06. března 2021 08:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Existují pokojovky, které ulehčí dýchání a vyčistí vzduch Pixabay
I když jste alergik, neznamená to, že byste v bytě neměli kvůli tomu mít žádné květiny. Naopak. Stačí jen vědět, z jakých druhů opravdu nebudete kýchat.

Celá řada pylových alergiků zanevřela na květiny a prakticky vyznávají heslo "nejlepší trávník je beton". Ale jsou mezi nimi i tací, kteří by hrozně rádi měli kus zeleně i doma, ale mají obavu z neustálého kýchání. Právě pro ně jsou vhodné následující rady.  

Dívejte se na listy

V první řadě si musíte uvědomit, že mít rostliny v bytě znamená, že se také na nich bude usazovat prach. Proto, pokud máte na něj alergii, dávejte si pozor na strukturu a tvar listu květiny, kterou si chcete pořídit. Určitě si do bytu nepořizujte rostliny, které mají chlupaté listy, které byste jen obtížně čistili. U rosltiny s velkými listy stačí vzít  vodu s pár kapkami citronové šťávy a tímto roztokem je umýt. Menší květiny stačí osprchovat. A teď k jednotlivým druhům, které alergikům určitě nebudou vadit v dýchaní. 

Čistí a osvěží 

Geránium je rostlina, která nejenomže pozitivně ovlivní kvalitu ovzduší tím, že jej čistí, ale zároveň produkuje éterické oleje, které prospívají dýchacímu systému. A podobně je na tom také eukalyptus. Ten navíc dokáže absorbovat nebezpečný formaldehyd a další látky, které se uvolňují z nábytku a podlah. Co se týká péče, pak obě pokojovky spojuje jedno. Potřebují dostatek světla a eukalyptus navíc i pravidelnou zálivku. Máte-li doma málo světla, existují pokojovky, které to doslova uvítají. Které to jsou, jsme psali zde.

Zajistí optimální vlhkost

Další rostlinou vhodnou pro alergiky jsou různě druhy palem, například areka, dracena nebo chamedorea. Oba druhy zlepšují kvalitu vzduchu a také zajišťují optimální vlhkost v interiéru. Dracena navíc umí čistit vzduch od chemických látek, které negativně ovlivňují zdraví. A dobrá zpráva pro ty, kteří nejsou zrovna zodpovědnými pěstiteli. Všechny výše zmíněné palmy jsou naprosto nenáročné a dokonce se doporučují pro začínající pěstitele. 

Sukulenty do ložnice

Pokud hledáte vhodnou rostlinu do ložnice pro alergika, sáhněte po sukulentu. Ty navíc uvolňují kyslík produkovaný během noci, a proto je ložnice pro ně ideálním místem. Některé druhy dokáží také snížit množství plísní až o 78,5 % za pouhých 24 hodin. 

Těmto se vyhněte

K alergikům si naopak nekupujte kapradiny, které sice v pravém slova smyslu nekvetou, ale rozmnožují se pomocí drobných spor, které mohou působit podobně jako pyl. Při kožní alergii vynechte difenbachii nebo fíkusy či vánoční hvězdu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod