Přineste si do bytu více přírody. Vytvořte si doma vnitřní vodní zahradu

 Interier 
04. února 2021 16:21 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí vodní jezírka jsou velmi oblíbená Pixabay
Domácí pěstírny bylinek i domácí miniskleníky jsou stále oblíbenějšími formami, jak do domácností přinést více přírody, zvlášť v zimních měsících. A to samé platí pro domácí vodní zahrady, respektive jezírka.

Domácí vodní zahrady se sladkovodními rostlinami mají svůj velký půvab a jejich údržba je snadná. Vše, co potřebujete, je několik plovoucích nebo ponořených zelených rostlin v již nevyužívaném akváriu nebo velké skleněné míse či v kamenné nádobě. Navíc u dodavatelů akvarijního vybavení je k dispozici celá řada vhodných rostlin, které se pro domácí jezírko výborně hodí.

Vhodné rostliny do vodní zahrady

Mezi rostliny, které mohou zůstat zcela ponořené ve vodě, patří například Anubias a Myriophyllum nebo-li stolístek. Naopak Acorus americanus a deštníková dlaň Cyperus papyrus jsou rostliny, které mají své kořeny ponořené a jejich listy rostou nad hladinou. Vhodné jsou i rostliny volně plující, jako je Pistia stratiotes, česky babelka řezanovitá a vodní hyacint Eichhornia crassipes. Několik rostlin je navíc schopných přeměňovat oxid uhličitý na kyslík. Pomáhají tak udržovat vodu bez řas.

Při výběru rostlin mějte na paměti, že některé budou potřebovat 12 nebo více hodin jasného světla denně. Umístěte tedy svoje domácí jezírka s těmito rostlinami pod fluorescenční růstová světla, která rovněž seženete u dodavatelů akvárií. Nepoužívejte žárovky, které by mohly přehřát vodu a spálit listy. Několik druhů, včetně sladké vlajky a hrotu šípu, může přežít na světlém parapetu.

Některé oblíbené rostliny do domácích jezírek, jako jsou Aponogeton a Echinodorus tenellus, mají potíže se zakládáním kořenů, takže jim na dně nádoby vytvořte prostor k zakořenění například z malých kamínků.

Jak vytvořit vnitřní vodní zahradu

Důkladně vše opláchněte a před přidáním obyčejné vody z vodovodu rozprostřete štěrk či kameny do spodní části nádoby, ve které jezírko budete vytvářet. Nejprve byste však měli nechat vodu v otevřené nádobě alespoň jeden den odstát, aby se všechny chemikálie odpařily. Do vodní zahrady napůl naplněné vodou položte rostliny přímo do štěrku. Ujistěte se, že jejich korunky nejsou zakryty. To znamená, že nádobu byste měli naplnit vodou do té míry, aby korunky rostlin byly mírně nad hladinou.

Několik rostlin, jako jsou Colocasia a Calamus, se prodávají v plastových květináčích. Ty umístěte na dno nádoby a štěrkem zakryjte hlínu v květináčích. Dekorativními kameny zase zakryjte samotné květináče. Protože tyto rostliny jsou poměrně velké, jsou vhodné pouze pro velká akvária či nádoby. Pomocí kamenů ukotvěte také rostliny, které se vytrhnou ze dna. Jako poslední položte na hladinu plovoucí rostliny.

Jak pečovat a udržovat vnitřní vodní zahradu

Po několika týdnech začněte rostliny hnojit tabletami vyrobenými speciálně pro vodní zahrady. Pokud je voda kalná, buďte trpěliví, počáteční rozkvět řas se může sám upravit. Pokud řasy přetrvávají, zastavte je pomocí přírodního produktu. K čištění skla nikdy nepoužívejte mýdlo, i stopa čisticího prostředku ve vodě ztěžuje rostlině dýchání pod vodou. Dále čtěte: Pokud máte možnost, pořiďte si domů infrasaunu. Její léčebné účinky mají opravdu velký vliv na naše tělo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod