Chcete změnit atmosféru místnosti? Mohou pomoci podhledová svítidla

 Interier 
21. listopadu 2018 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podhledová světla dokáží vykouzlit zajímavou atmosféru Internet
Podhledová svítidla dodají bytu zajímavou atmosféru a když se dobře promyslí, kam je umístit, mohou celý vzhled místnosti zcela proměnit. Neslouží tak jen k běžnému osvětlení, ale pomocí podhledových světel může i obyčejný pokoj vypadat jako prostorný a vzdušný interiér s nádechem luxusu.

Velkou výhodou podhledových světel je, že se hodí prakticky do jakékoliv místnosti. Vyplatí se tak popřemýšlet o nápaditém využití této technologické vychytávky. Odměnou vám bude neopakovatelná atmosféra ve vašem bytě.

Do ložnice i obýváku

Ložnice je považována za místo, kde odpočíváme a relaxujeme. I proto mají lidé tendenci ponechat v této místnosti jen slabé osvětlení, které nijak neruší. V žádném případě se ale v ložnici nemusíte spokojit jen s jednou malou lampičkou na nočním stolku. Dobře vypadají například vhodně umístěná stropní svítidla směrovaná na oblíbený obraz či sbírku fotografií na zdi. Hned budete mít pocit, že se nacházíte v malé osobní galerii.

I při hledání oblečení v šatní skříni každý určitě ocení syté a dostatečné světlo bodových světel. Dobře nasvícený šatník vám každé ráno usnadní výběr oděvů a vám se už nestane, že až v práci zjistíte, že máte jednu ponožku černou a druhou tmavě modrou.

V obývacím pokoji většina lidí tráví nejvíce času, i proto se zde lidé rádi obklopují nejrůznějšími dekorativními předměty. Pomocí světel můžete na vaše oblíbené obrazy, sochy či výrazný kus nábytku ještě více upozornit a vytvořit z vybraného objektu dominantu pokoje. Vhodně směrované LED osvětlení nebo bodová podhledová svítidla dokáží dodat i drobnosti zcela jiný rozměr. Nezapomínejte ani na knihovnu, pokud jsou hřbety knih řádně nasvíceny, snáze najdete na polici tu pravou.

Nasvícená kuchyně

Ze všech místností v bytě je to právě kuchyň, kde je dostatečně silné osvětlení nejvíce třeba. Je ale nutné vybrat vhodné osvětlení - světla se stínidly, závěsné lampy či lustry nejsou do kuchyně zrovna nejvhodnější, a to hlavně z důvodu údržby. Zapuštěná bodová světla se mnohem snáze udržují čistá, bez prachu a mastnoty. Poskytnou vám skvěle osvětlenou pracovní plochu, která je při vaření nezbytná. Také kuchyňský ostrůvek či jídelní stůl v záři světel nabízí mnohem lepší zážitek z pokrmů. Ne nadarmo se říká, že člověk jí i očima.

Do koupelny dostatečné IP krytí

Bodového podhledového osvětlení se nemusíte vzdát ani v místnostech s větší vlhkostí, jako je koupelna, toaleta či prádelna. Zde je nutné zvolit vhodný typ svítidel, aby bylo jejich použití v těchto prostorech bezpečné. Každé svítidlo je označeno tzv. IP kódem, který udává stupeň odolnosti zařízení proti vniknutí vody. Zapisuje se v podobě kódu IP se dvěma následujícími číslicemi. První číslice udává ochranu před nebezpečným dotykem a před vniknutím cizích předmětů, druhá číslice označuje stupeň krytí před vniknutím vody.

Pro užití v koupelně je nutné použít svítidla s odpovídajícím IP krytím, abyste předešli vážným úrazům. V koupelně existují celkem 4 zóny odznačené 0 – 3. Blíže jsme o nich psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?