Znáte omyvatelné interiérové nátěry? Do bytu s malými dětmi jsou ideální

 Interier 
22. září 2018 14:14 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čmáraní po zdi už se nemusíte bát Shutterstock
Známe to asi všichni. Krásně si vymalujeme a děti nám zeď počmárají. Nebo se po venčení přiřítí zablácený mazlíček a jako první se mohutně otřepe. A kde? No přece u té nádherné zdi, která se v tu chvíli mění ve flekatou a ani ne zdaleka čerstvě vymalovanou stěnu. Pokud už tuto situaci nechcete zažít, máme pro vás řešení. Znáte omyvatelné interiérové nátěry?

Dnešní obchody s potřebami pro malíře nabízejí širokou škálu barev, a to za celkem přijatelné ceny. Výhodou je i skutečnost, že pokud k sobě domů nechcete volat profesionální malíře, zvládnete hravě výmalbu těmito barvami sami. A ani omyvatelný nátěr není výjimkou.

Omyvatelnost: důležitý pojem

Pokud se rozhodnete pustit se do bytové obměny sami, myslete při koupi barvy na základní věc: omyvatelný nátěr není totéž, co nátěr otěruvzdorný. Zatímco podstatou druhého jmenovaného je to, že se při opření o takto ošetřenou zeď neušpiníte, omyvatelný nátěr vydrží omývání vodou i drhnutí nečistot. Ovšem musí být kvalitní.

Pozor na plísně

Nevolte proto za každou cenu nejlevnější prostředek. Kvalitní omyvatelný nátěr musí nejen s přehledem ustát omytí vodou, ale nesmí začít ihned praskat. Na zdi by měl držet a musí být prodyšný. Protože pokud nebude, může vám začít stěna vlhnout a pod nátěrem se začne tvořit plíseň. A oškrábat poté nekvalitní nátěr ze zdi není rozhodně procházka růžovou zahradou.

Pomohou v kuchyni i pokojíčku

Výhodou omyvatelných nátěrů je to, že se nabízejí nejen v široké barvené škále, ale navíc v lesklém či matném provedení. Inspiraci na vhodné barvy pro jednotlivé místnosti můžete načerpat například zde.

Obecně pak platí, že by tímto nátěrem měla být vymalována místa, u nichž více hrozí, že se ušpiní. Takže jsou často využívány v kuchyni kolem linky a sporáku, v dětském pokoji nebo v předsíních. Avšak i přes to, že jsou dnešní nátěry velmi kvalitní, je třeba myslet na to, že nejsou samospásné a samy vyžadují údržbu. Ačkoli je není nutné přetírat každým rokem, přibližně po třech letech byste je měli obnovit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47