Stolní lampa by měla hezky vypadat a zároveň dobře svítit

 Interier 
23. března 2018 10:16 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr lampičky nepodceňujte, mohl by mít i následky na zdraví Shutterstock
Stolní lampy patří k základním svítidlům domácnosti. Jejich funkce je praktická i estetická. Jak vybrat lampičku do pracovny, ložnice či dětského pokoje?

Na pracovní stůl se hodí zejména lampy s LED zdrojem. Pro práci a koncentraci je dobré využít studenou barvu světla. Stolní lampy do pracovny mají různými způsoby polohovatelná ramena, aby bylo možné mít světlo přesně tam, kde je potřeba, abychom na práci dobře viděli.

Jsou variabilní, některé nabízené typy můžeme podle potřeby i stmívat. Hlavním účelem pracovních lamp je kvalitně osvětlit pracovní plochu. I lampy na pracovní stůl je ale přes jejich účelovost a praktickou funkci vhodné vybrat v příjemném designu.

Do ložnice se hodí lampičky s teplou barvou světla

Stolní lampičky do ložnice v sobě mísí praktickou i dekorativní funkci. Pokud si při ní čteme, potřebujeme, aby kužel světla pohodlně dopadal na stránky knížky. Pro tento účel se hodí vyšší stolní lampy nebo lampičky s klipem, který můžeme umístit například na čelo postele.

Jestliže stolní lampičku v ložnici využíváme spíš pro orientaci nebo k dekoraci, nemusíme tolik lpět na směru vyzařovaného světla a můžeme zvolit některou designovou stolní lampu. Do ložnice a do míst určených k odpočinku volíme do stolní lampy  zdroj s teplou barvou světla.

Lampička v dětském pokoji nesmí rušit před spánkem

Dětské stolní lampy můžeme opět rozčlenit na pracovní a dekorativní. O možnostech, jak vylepšit vzhled dětského pokoje, jsme psali zde. Stolní lampa na dětský pracovní stůl musí splňovat stejná kritéria jako standardní pracovní lampa. Je důležité věnovat patřičnou péči jejímu výběru, aby si děti nekazily oči a také aby si vytvářely správné návyky, které je budou provázet po celý život.

Pracovní lampu musíme umístit na opačnou stranu, než jakou rukou dítě píše, aby si nestínilo. Do dětského pokoje je dobré umístit i dekorativní stolní lampičku  se zdrojem světla v teplé bílé barvě. Takové světlo nebude dítě před spánkem rušit a naopak mu pomůže se po náročném dni zklidnit a pomalu se připravit ke spánku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47