Dokonale prostřený stůl by měl být na Štědrý večer samozřejmostí

 Interier 
19. prosince 2017 11:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Etika stolování k slavnostní večeři zkrátka patří Pexels
Štědrý den je natolik sváteční den, že byste se měli pokusit co nejlépe nazdobit i jídelní stůl. A rozhodně nejde jen o estetické cítění. Připomeňte si i to, kam správně na stole umístit příbory nebo sklenice na víno.

Štědrovečerní tabule je obvykle v každé domácnosti nazdobená nejrůznějšími dekoracemi, svícny, prostíráním a podobně. Jenže ani nejkránější stůl nebude dokonalý, pokud neumístíte příbory a sklenice na víno podle zásad správného stolování. Poradíme vám, jak na to.

Jak správně položit příbory

Pokud budete servírovat tradiční čtyři chody – tedy předkrm, polévku, hlavní chod a dezert – připravte si pro jeden talíř celkem osm kusů příborů. Při jejich sestavování platí jednoduché pravidlo, že nejdále od talíře stavte ty příbory, které se budou používat nejdříve.

Na levou stranu blíže talíři tak položte větší vidličku na hlavní chod a vedle ní dál od talíře menší vidličku na předkrm. Na pravou stranu ve směru od talíře pak nachystejte nůž na hlavní chod, polévkovou lžíci a nakonec menší nůž na předkrm. Příbory umisťujte v rovině s dolním okrajem talíře a vzdálenost mezi nimi by měla být zhruba půl centimetru.

Příbory na dezert mají svoje místo nad talířem. Moučníková vidlička směřuje hroty doprava, dezertní lžička přesně opačně, tedy doleva. Posledním kusem příborů je malý nožík na máslo, který položte na malý talířek vlevo.

Etika stolování se týká i sklenic

Během štědrovečerní večeře se na vašem slavnostně prostřeném stole může objevit hned několik sklenic. Myslete ale na střídmost. Maximálně by u každého talíře měly být tři sklenice, lepší jsou však jen dvě s tím, že v případě změny pití se sklenice vymění.

Sklenice na víno patří ke špičce hlavního nože a za ní má pak své místo sklenice na vodu či jiný nápoj. Pokud zvolíte ještě sklenici pro třetí nápoj, postavte ji nad dvě první sklenice.

Nezapomeňte na detaily

Doprostřed stolu ještě položte dochucovadla a na závěr dodejte svému stolu sváteční šmrnc krásnými ubrousky. Mohou být papírové nebo látkové, přičemž ale ten látkový nepatří do talíře, nýbrž ho po jídle ponechejte složený vedle talíře. A kde má být ubrousek během stolování? Nikoliv za límcem, ale položený na klíně.

Váš slavnostní stůl je už dokonalý. A co stromek? Pokud ještě přemýšlíte nad nějakými netradičními ozdobami, zajímavé návody najdete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47