Rezaví vám túje od středu nebo od okrajů? Důvodů je hned několik, stejně tak i způsobů řešení. Často za to může pes

 Exterier 
12. března 2022 09:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Živé ploty z tújí jsou stále velmi oblíbené Depositphotos
Rezaví vám túje od středu nebo od okrajů? Důvodů je hned několik, stejně tak i způsobů řešení.

Túje patří mezi nejčastěji pěstované jehličnany na zahradách. Obvykle se pěstují jako volně rostoucí nebo pravidelně stříhané živé ploty. Proto určitě nikoho nepotěší, pokud se ve stromcích objeví rezavá místa. Tento jev může být způsoben různými škodlivými faktory, které je třeba eliminovat.

Prosychání od středu

Pokud vám vaše túje prosychá zevnitř, nejedná se obvykle o vážný problém, ale o přirozený jev. Jde totiž o to, že se sluneční paprsky nemohou přes husté větve dostat do samotného středu koruny, a větve tak prosychají. Jde spíše o estetický problém, který lze vyřešit jednoduše tak, že tyto rezavé větve prostě ostříháte. 

Oblíbené místo psa 

Jestliže se však prosychání začne objevovat na vnějších částech větví, je potřeba rychle jednat a objevit možného škůdce. Jedním z nich může být i váš pes. Tito čtyřnozí kamarádi velmi rádi močí nejenom na sloupy, ale i stromy. A pokud si oblíbí vaše túje, máte škůdce odhaleného. Proto je důležité mazlíkům zabránit v přístupu k živému plotu.

Příliš mnoho hnojiva

Zaměřte se na jehlice. Jsou-li příliš tmavé, nebo světlé s bílým povlakem, může jít o přehnanou dávku hnojiva. V takovém případě je ideální, pokud to jde, túje přesadit. Naopak u starších tújí se objevuje reznutí hlavně v důsledku vyčerpání živin, zvláště hořčíku. Jak správně hnojit živé ploty se dočtete zde.

Choroby a škůdci tújí

Psa nemáte a s hnojivem jste to také nepřehnali? Pak mohou být na vině různí škůdci. K těm nejčastějším patří Didymascella thujina a Kabatina thujae. Oba dva organismy způsobují závažnou chorobu zvanou „hnědnutí a odumírání tújí”. Nejlepší ochranou před nimi je použít postřiky. Dalším, velmi vážným škůdcem, může být molovka zeravová. Tu poznáte podle housenek, které se živí vnitřními pletivy jehlic a které za sebou zanechávají velké množství trusu. I proti tomuto škůdci je nejlepší ochranou postřik, který se aplikuje na začátku června. 

Zdroj: novinky.cz, idnes.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod