Jak odstranit lepkavost ze silikonové formy na pečení. Zaručené tipy z obyčejných surovin

 Tipy a inspirace 
17. října 2021 15:53 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky materiálu není potřeba formu vymazávat Pixabay
Je vaše silikonová forma pokryta lepkavým filmem, který nejde smýt? Poradíme vám, co s tím.

Nepříjemný lepkavý povrch se na formě vytváří vlivem vysokých teplot, kdy se na povrchu silikonu zapéká olej a mastnota. I když tedy formu pravidelně myjete, této odolné špíně se opravdu nelze vyhnout. Po nějaké době tak můžete stát před rozhodnutím, zda formu vyhodit, nebo jí dát ještě šanci. My radíme tu druhou variantu.

Horká lázeň 

Divili byste se, jaký pomocník se ukrývá v obyčejném saponátu na nádobí v kombinaci s horkou vodou. Napusťte umyvadlo opravdu hodně teplou vodou, která bude až na hranici snesitelnosti, přidejte do ní saponát a promíchejte. Do této lázně vložte silikonovou formu a nechejte hodinu namáčet. Potom vezměte neabrazivní houbu a začněte tvrdě drhnout. Nakonec opláchněte. Jestli tento postup nepomohl, pak vyzkoušejte jeden z dalších kroků. 

Jedlá soda

Jestli je forma stále lepkavá, zkuste ji nejprve rozehřát. Dejte ji do trouby rozehřáté na 170 °C a nechejte ji tam zhruba 10 minut. Tukové zbytky povolí a usnadní vám to jejich čištění. Poté formu posypejte jedlou sodou a navlhčenou houbičkou drhněte. Vytvoří se vám abrazivní pasta, která odstraní i zbytky připálenin. Pastu ale neotírejte, nechejte ji zaschnout na formě a teprve poté umyjte. Pastu ze sody můžete použít i při čištění pečicí trouby. Jak ji použít jsme psali zde.

Peroxid vodíku

Nepomohla vám ani ta soda? Pak to chce opravdu silnější kalibr. V tom vám může pomoci peroxid vodíku. Napusťte umyvadlo nebo lavor teplou vodou a přidejte několik lžic peroxidu. Formu do tohoto roztoku namočte a nechejte ji tam 24 hodin.  Před použitím dobře opláchněte.

Tipy na závěr

Silikonové formy není opravdu potřeba vymazávat. Jednak vám to nijak neulehčí při vyjmutí pečiva, ale především to přispívá k tvorbě skvrn, které jdou pak jen obtížně umýt. Na čištění také nepoužívejte žádné abrazivní prostředky, které by vám povrch jen poškodily. 

Zdroj: wikihow.com, cleanipedia.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?