Léčivé rostliny najdete i mezi pokojovkami. Některé vám představíme

 Interier 
11. července 2021 13:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Není nad to, když máte bylinky doma po ruce Pixabay
Léčivé bylinky najdete nejenom na zahrádce nebo na louce. Existuje celá řada zapomenutých pokojovek, které jsou doslova léčivým zlatem. Některé vám představíme.

Spousta lidí nedá dopustit na léčivou sílu bylin. Není se čemu divit. I tyto plody naší přírody dokáží stejné divy jako chemické látky z lékáren. A některé z nich si můžete pěstovat i jako pokojové rostliny. 

Angínovník 

Angínovník, nebo také Iris domestica, je rostlina, která má opravdu antibiotické účinky. Pochází z východní Asie a její žluté, oranžové a červené skvrnité květy jsou velice dekorativní. Rostlinka miluje slunné a světlé místo, takže přes léto ji můžete mít na balkoně nebo terase, v zimě ji přeneste do chladnější místnosti. 

S dávkováním opatrně

Angínovník můžete použít nejenom při bolestech v krku, ale také při chorobách močových cest i ledvin, doporučuje se i při poruchách žláz s vnitřní sekrecí, zácpě a nadýmání či revmatismu. Z listů nebo oddenku angínovníku můžete připravit odvar nebo je jen tak žvýkat při angíně nebo zahlenění. Ale pozor! Rostlina je silná a mírně toxická, proto ji dávkujte po malém množství. 

Blahovičník citronový

Tato bylinka patří k nejvoňavějším druhům eukalyptů. Je ideální do místností, které trápí suchý vzduch. Vytváří menší stromek s drobnými kulatými lístky, jejichž barva bývá šedá až modrá. Vzhledem k tomu, že dobře snáší tvarování, můžete jej pěstovat jako bonsaj. Má úžasnou citronovou vůni, která se uvolňuje při dotyku s listy. Blahovičník nemá rád přímé sluneční světlo, ale hodně rozptýlené. Dobře snáší letnění, přes zimu může být v chladnější místnosti do 15 °C. 

Na celé tělo

Nejlepší způsob, jak maximálně využít eukalyptus, je jeho inhalace. Silice obsažené v listech ničí bakterie, pomáhají léčit záněty průdušek, bolesti v krku, kašel, nachlazení nebo záněty vedlejších nosních dutin. Také pomáhají při astmatu, snižují horečku a dokáží pomoci při bolestech hlavy i migrénách. Z listů si můžete připravit čaj, sirup či mast na revmatické bolesti. Pokud byste blahovičník nesehnali, sáhněte po další bylince, kterou lze pěstovat doma, a to rýmovníku. Více o něm jsme psali zde.

Naduť z Madagaskaru

Tento sukulent má vzpřímený růst a zubaté listy, často s načervenalými až hnědými skvrnami. Jde o nenáročnou rostlinu, která se hodí i pro začátečníky, protože vydrží i delší dobu bez vody. Hodí se spíše do polostínu, ale snese i horké letní teploty. Pokud máme možnost, nechejte ji přes zimu na chodbě nebo v zimní zahradě, kde se drží teplota okolo 10 °C. Díky tomu vás odmění zajímavými široce trubkovitými květy, šedavě fialové až růžové barvy.

Pokojový ženšen

Naduti se často přezdívá pokojový ženšen. A není se čemu divit. Má totiž podobné léčebné účinky jako klasický kořen ženšenu. Na rozdíl od něj se z něj používá šťáva z listů, která působí antisepticky a baktericidně a likviduje velkou škálu patogenů. Šťávu můžete použít také na afty, parodontózu, při angíně nebo virózách. Skvěle také hojí různé typy ran, bradavice a akné. 

Zdroj info: www.naturalmedicinalherbs.net, www.gardeningknowhow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?