I letos můžete získat dotace na lepší bydlení. Na výměnu kamen i třeba zelenou střechu

 Rekonstrukce 
27. března 2021 09:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dotační programy jsou velmi štědré Depositphotos
Jakákoliv modernizace bydlení stojí nemalé peníze. Můžete ale svému rozpočtu značně ulevit, a to tím, že si na některé úpravy požádáte o dotaci. Letos můžete získat například na zateplení domu, ale i instalaci aktivního větracího systému nebo zelenou střechu.

Velmi oblíbený je rozsáhlý program Ministerstva životního prostředí ČR nazvaný Zelená úsporám. Spravuje ho Státní fond životního prostředí, který poskytuje dotace pro energetické úspory. Kromě toho, že zmodernizujete své bydlení a ještě získáte peníze zpět, ušetříte další finance i díky tomu, že investujete do úsporného opatření.

V rámci programu Nová zelená úsporám můžete letos žádat o dotaci třeba na zateplení domu, výměnu oken a dveří, modernizaci vytápění, výměnu kamen, instalaci aktivního větracího systému nebo zelenou střechu. Dotace získáte i na stavbu pasivních a nízkoenergetických rodinných domů.

Jak získat co nejvíce peněz

Výše dotace v rámci programu Nová zelená úsporám záleží na účinnosti provedených opatření (platí, že čím lépe zateplíte, tím větší dotaci dostanete) a také na výši celkové investice. Maximální podpora dosáhne 5 milionů Kč a 50 % uznaných nákladů (pro rodinné domy), nebo 10 milionů Kč a 20 % uznaných nákladů (pro bytové domy). Připraveny jsou také bonusy pro případ, že současně využijete také Kotlíkových dotací.

Majitelé rodinných domů si přijdou na své

Ministerstvo životního prostředí před lety obnovilo známý a oblíbený dotační program Zelená úsporám. Tentokrát jen pozměnilo jeho název a postupně zlepšilo podmínky pro žadatele. Aktuálně dostanete dotaci třeba na výměnu oken, na fotovoltaickou elektrárnu nebo na vybudování zelené střechy. Dotaci v programu Nová zelená úsporám získají hlavně majitelé rodinných domů. Program ale podporuje i výstavbu bytových domů.

Na co je možné získat dotaci v rámci Nové zelené úsporám

  • Zateplení budovy, střechy, stropu, podlah, výměna oken a dveří.
  • Výstavba extenzivních a polointenzivních zelených střech. O tom, že zelené střechy dokáží pročistit vzduch i odbourat stres, jsme psali zde.
  • Venkovní stínicí technika, tedy žaluzie, rolety, slunolamy s ručním nebo automatickým ovládáním.
  • Systémy pro využití tepla z odpadní vody.
  • Výměna neekologického zdroje tepla (spalujícího například uhlí, koks, uhelné brikety nebo mazut) a instalace hospodárnějšího kotle na biomasu, tepelného čerpadla, plynového kondenzačního kotle.
  • Výměna starého elektrického topení za systém s tepelným čerpadlem.
  • Výměna starých kamen na tuhá paliva – pokud slouží jako hlavní zdroj tepla v domě – za moderní a ekologičtější systém vytápění, jako je tepelné čerpadlo, plynový kondenzační kotel, nebo kamna či krb na biomasu.
  • Instalace solárního termického systému pro ohřev vody nebo fotovoltaiky.
  • Instalace automatického větracího systému s rekuperací tepla, tedy schopností zužitkovat tepelnou energii odpadního vzduchu.
  • Výstavba rodinného domu v pasivním standardu, s použitím moderních architektonických postupů, se zateplením a automatickým větráním.
  • Výstavba nízkoenergetického domu se systémem aktivního větrání s rekuperací tepla.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod