Dostat ze sklenic etikety i s lepidlem dá zabrat. Pomůže pár snadných triků

 Tipy a inspirace 
21. března 2021 13:53 / Marie Popelková
  8
📷
4 fotografie v galerii
Dostat lepidlo ze skenic je často oříšek Depositphotos
Pokud jste si pořídili nějakou surovinu v hezké sklenici, možná ji nechcete po vyprázdnění vyhodit. Hodit se vám může na domácí kompot, džem nebo ji použijete na pěknou bytovou dekoraci. Musíte z ní ale odstranit papírovou etiketu i s lepidlem, což dá často pořádně zabrat. Naštěstí existuje pár triků, které vám odstraňování etiket i lepidla značně usnadní.

Když dáte sklenice či plastové nádobí i s papírovými etiketami třeba do myčky, často se tisíce rozmočených kousíčků papíru nalepí na ostatní nádobí a vy pak musíte vše umýt znovu. Navíc lepidlo i tak na sklenicích často drží jako přibité. Někdo nechá odmočit sklenice v jarové vodě, ani tento způsob ale není stoprocentní.

Často se podaří dostat ze sklenic či plastového nádobí dolů jen papírové etikety, lepidlo už ale představuje větší oříšek. Jenže když zbytky lepidla na místě ponecháte, brzy se na ně nalepí prach a smítka, což vypadá značně nevzhledně. Pokud jste už bezradní, zkuste následující triky.

Horká lázeň

Někdy pomůže, když necháte sklenice či plastové nádoby opravdu důkladně odmočit v horké vodě, do které můžete přidat i trochu jaru. Jak už jsme ale psali výše, ne vždy to zafunguje. Pokud jde o odolný mmateriál, můžete ještě lepidlo zkusit odstranit pomocí drátěnky nebo hrubé strany houbičky na nádobí. Na jemný materiál ale tyto pomůcky použít nemůžete, protože byste mohli povrch snadno poškrábat. Proto je třeba vyzkoušet některý z dalších fíglů.

Soda a olej

Hodně lidem se svědčil trik se sodou a olejem. Smíchejte obě ingredience tak, abyste získali konzistenci podobnou kašičce. Tu pak nanaste na lepivá místa a nechejte několik minut působit. Potom stačí vzít si do ruky papírový ubrousek a kašičku lehce utřete i se zbytky lepidla.

Dětský olejíček

Pokud máte doma dětský olejíček, můžete si na pomoc vzít i ten. Skrývá se v něm totiž velmi účinný likvidátor lepidla. Nakapejte na lepivou část pár kapek a pak třeba pomocí odličovacího tamponu flek od lepidla vyčistěte. O tom, že dětský olejíček má velmi široké uplatnění, jsme psali zde.

Odlakovač na nehty

Také odlakovač na nehty je při likvidaci papírových etiket dobrým pomocníkem. Vzhledem k tomu, že často obsahuje aceton, nehodí se tato metoda na úplně každý materiál. Kov i sklo snese aceton docela dobře, ale pokud potřebujete papírovou cedulku dostat z plastového nádobí, raději zvolte jiný způsob. Aceton by mohl plast odbarvit a zničit.

Fén

Poměrně šetrnou metodou je papírovou etiketu dostat dolů pomocí fénu na vlasy. Teplým vzduchem se lepidlo nahřeje a když budete mít štěstí, odstraníte papír rovnou i s lepidlem. Většinou to ale funguje jen u nových výrobků, na kterých se ještě lepidlo nestačilo rozpatlat. Na rozlíčené skvrny od lepidla už bývá fén často krátký.

Technický líh

Pokud žádná z výše popsaných metod nezabere, budete si zřejmě muset pořídit technický líh. Nahradit jej můžete i jiným alkoholem. Namočte do lihu kousek čistého hadříku a ušpiněné místo vyčistěte. Myslete však na to, že líh má tendenci vysušovat ruce. Po práci si je proto namažte krémem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod