Venkovní květináče lze vyrobit i ze starých pneumatik nebo nepoužívaného nádobí

 Exterier 
05. února 2021 10:25 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Osázené plechové nádoby evokují francouzský venkov Depositphotos
Už brzy začne zahrádkářská sezona a naše zahrady, terasy a balkony zaplaví i množství květin zasazených v květináčích. Velké květináče rozhodně nejsou levnou záležitostí. Když je ale vyrobíte z vyřazených věcí, které máte doma, získáte originální kousky a ještě ušetříte peníze.

I když má člověk zahradu, květináče se mu vždycky hodí. Není tak od věci jich pár mít doma po ruce. Pokud nemáte a nechce se vám za ně utrácet peníze, jednoduše si je vyrobte. Až začne jaro, budete alespoň připraveni.

Při výrobě venkovních květináčů si vystačíte i s vyřazenými věcmi, které máte dost možná doma nebo v garáži. Stačí zapojit trochu fantazie a kreativity a květináč bude na světě.

Stará pneumatika

Květináč můžete vyrobit například ze staré pneumatiky. Nejprve ji upravte podle svého gusta, a to pomocí barev. Jestli zvolíte jednobarevný vzhled, proužky, puntíky či jiný vzor, už záleží na vás. Myslete jen na to, že je třeba použít barvy vhodné do exteriéru.

Pak pod pneumatiku vyřežte podložku nebo ji vystelte igelitem. Nasypejte zeminu a máte květináč připravený k výsadbě rostlin. Pokud vytvoříte pod pneumatikou pevné dno, můžete květináč postavit i na dřevěné nožky, bude vypadat elegantněji. O dalším netradičním využití starých pneumatik jsme psali zde.

Plechové nádobí

Možná se ve vaší domácnosti najde staré plechové nádobí, které už nepoužíváte, ale je vám líto ho vyhodit. Pokud milujete atmosféru starého francouzského venkova, bude toto nádobí plně vyhovovat vašemu vkusu.

Myslíte si, že plechové květináče jsou to samé jako pozinkované nebo nerezové? Nenechte se zmást téměř stejným vzhledem. Výhodou plechových květnáčů je, že vydrží takřka jakékoliv rozmary počasí. Na zimu je ale raději schovejte dovnitř, mohly by popraskat nebo zkorodovat.

Staré plechové nádobí můžete nechat jen tak, nebo opět pomalovat barvami, pokud je vám bližší veselejší vzhled. Pokud do děj budete chtít zasadit rostliny, které nesnášejí přemokření, nezapomeňte do dna vyvrtat pár dírek, kterými přebytečná voda odteče.

Plastové kbelíky

Snad v každé domácnosti se čas od času objeví nějaký plastový kbelík, třeba od barvy. Když ho pořádně vymyjete, můžete jej opět proměnit v květináč. I tentokrát bude dobré, když do dna vyvrtáte jednu či více dírek pro odtok přebytečné vody. Aby kbelík vypadal dobře, je třeba ho trošku upravit. Polepte ho například přírodním provázkem, který k povrchu přilepíte tavnou pistolí. Postupujte od spodu směrem nahoru a provázek pečlivě obmotávejte tak, aby plastový podklad vůbec neprosvítal.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod