Provoňte svůj domov během svátků tradičními vánočními květinami

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2020 10:10 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nádherné květy hvězdníku provoní vánoční čas Depositphotos
O vánoční atmosféru se mohou postarat nejrůznější vánoční dekorace, od vánočních stromečků přes adventní věnec až třeba po větvičky jehličnanů. Vánoce si však můžete krásně provonět také tradičními vánočními květinami. Víte, které to jsou?

Vánoční atmosféra láká ke zdobení bytů, živé kvetoucí rostliny je navíc příjemně provoní a vydrží i několik týdnů. Možná ani nevíte, že mnohé z nich mají také magickou sílu. Pojďme si připomenout alespoň ty nejznámější.

Hvězdník

Patří mezi nejkrásnější živé dekorace vánočního období. Je z čeledi amarylkovitých, takže jej často mylně označujeme jako amarylis. Rozdíl ve vzhledu mezi těmito dvěma rostlinami není markantní. Amarylis však kvete v létě, kdežto hvězdník právě na Vánoce. Z dlouhého stonku, který roste z velké cibule, vyrůstají nádherné vonící květy, které vydrží kvést po celou dobu vánočního období. Květy jsou velké a různých barev, proto je právě hvězdník nejvýraznějším prvkem vánoční dekorace. Navíc krásně a na dlouho provoní celý váš byt.

Cesmína

Méně známou rostlinou je možná cesmína. Ale se svými zvlněnými zubatými okraji a jasně červenými kuličkovými plody je výraznou ozdobou. Na pěstování není tak náročná jako třeba vánoční hvězda, ale ani jí neprospívá příliš suchý vzduch. Naši předkové věřili, že větvička cesmíny zavěšená v okně ochraňuje domov před čarodějnicemi a zlými duchy. V některých krajích se dodnes pokládá o Vánocích na práh domova jako ochrana před negativními vlivy právě větvička cesmíny.

Vánoční hvězda

Je proslavena po celém světě, protože symbolizuje betlémskou hvězdu. Podle prastarých pověstí je také symbolem štěstí a zázraků v životě. Červená zajišťuje vitalitu a sílu, přitahuje štěstí a pohodu. Možná i proto je nepostradatelnou vánoční ozdobou, která vnese do domácnostní tu pravou vánoční atmosféru. V drtivé většině ji kupujeme v obchodech již v květu. Ten však netvoří květ jako takový, ale její listy. Od spodních zelených listů se barva postupně mění na nádherně červenou barvu. V současné době se však setkáváme i s dalšími barvami, např. žlutou, růžovou nebo lososovou. V květinářstvích dnes najdeme i květiny s dvoubarevnými listy. Na uchování barevných listů je nutná pravidelná zálivka vlažnou vodou, rostlina nesmí vyschnout. Minimálně jednou týdně ji přihnojte a pravidelně ji roste. Pokud máte v bytě příliš suchý vzduch, začnou listy opadávat už za tři až čtyři týdny, proto ji nenechávejte blízko topení. Ve vhodném prostředí může vydržet šest až osm týdnů. Poté začnou opadávat a rostlina hyne. Můžete ji však uchovat i do příštího roku, když se o ni pečlivě postaráte. Jak se o vánoční hvězdu postarat po Vánocích, jsme psali zde.

Jmelí

Kdo by neznal jmelí, parazita rostoucího zejména na topolech, ale přesto symbol šťastného života a ochrany. Snad v každé domácnosti o Vánocích nechybí. Ale pozor, aby vás ochránil, nesmíte ho koupit, ani natrhat, nýbrž ho musíte dostat darem. Podle pověstí jmelí odhání zlé duchy, je účinné proti uřknutí, uhranutí nebo duchům z podsvětí. Zavěšuje se na Štědrý den na lustr a polibek pod ním by vám měl přinést štěstí a lásku po celý rok. Parádu vám však udělá i ve váze, anebo třeba ve vazbě s jehličnany nebo jinými květinami. Dříve se používalo pouze jmelí přírodních barev, dnes se barví zejména na zlatou, stříbrnou nebo třeba červenou. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?