Solární panely dokáží ušetřit nemalé peníze. Je ale třeba vědět, na jakou střechu je dát

 Technika 
28. března 2020 13:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Solární panely lze dát na všechny typy střešních krytin Depositphotos
Fotovoltaické solární panely jsou určitě dobrým řešením, když chcete ušetřit na energii. Můžete je dát takřka na jakýkoliv typ a tvar střechy. Jsou ale případy, kdy musíte počítat se ztrátou.

Pro umístění panelů je ideální střecha orientovaná na jih se sklonem 25 – 38 °. Ani orientace na jihovýchod až jihozápad nevadí. Jen musíte počítat se ztrátou výkonu o 5 – 8 %. Naopak není vhodné instalovat sluneční elektrárnu na střechy orientované na sever, severovýchod až severozápad. Jinak ale můžete instalovat panely na všechny typy střešních krytin.

Sedlové střechy

Sedlové střechy rodinných domů jsou častým místem pro montáž solárních panelů. Panely se umísťují na tu část střechy, která je orientovaná na jih, jihozápad nebo jihovýchod. Instalace na ostatní strany je samozřejmě možná, ale snižuje energetický výnos. U západních nebo východních stran lze však tuto situaci řešit přizvednutím panelů směrem k jihu. Přizvednutí panelů se provádí také u nižšího sklonu střechy, tedy méně než 15 °. Taková instalace ale vytváří překážku, do níž se při náročnějších povětrnostních podmínkách opírá vítr. Přizvednutí je též nákladnější a na domě nepůsobí moc esteticky.

Pokud je střecha orientovaná na východ nebo západ, ztráta výkonu je asi 20 %. Takové případy se řeší naddimenzováním výkonu elektrárny o jednu pětinu. V některých případech se dá i uvažovat o umístění panelů na západní i východní část střechy najednou.

Optimální sklon panelů je 15 °

Pro montáž panelů je doporučen sklon 15 °. Na sedlové střechy, které dosahují sklonu nad 15 °, je možné panely instalovat najednou se střešní krytinou. Další nadstavbové konstrukce pro dosažení optimálního sklonu panelů už nejsou třeba. Obecně se doporučuje instalace přímo na střešní krytinu. Montáž panelů, které jsou instalovány nad střešní krytinu a rovnoběžně s ní, je jednodušší, výhodná a bezpečná.

Solární panely a ploché střechy

Fotovoltaické solární panely můžete umístit i na plochou střechu administrativní budovy, panelového nebo rodinného domu. Panely se na ploché střechy umísťují vodorovně, což předchází rizikům v případě špatných povětrnostních podmínek. Vítr tak nezatěžuje střešní konstrukce ani samotné panely. Panely umístěné vodorovně ovšem ztrácejí samočisticí schopnost, majitelé se tak musejí postarat o jejich pravidelnou údržbu. Navíc dochází ke ztrátě výkonu o asi 10 %. V takovém případě je možné použít nosnou konstrukci, na kterou panely umístíte v požadovaném směru a sklonu.

V případě atypické střechy – velmi členitá, s malou plochou, nevhodná pro umístění dostatečného počtu panelů – je možné hledat alternativní řešení. Třeba panely ukotvit na plot, altán, garáž, markýzu, balkon a podobně. Dobrou zprávou je, že fotovoltaickou elektrárnu si můžete instalovat i bez stavebního povolení. Úsporu peněz vám přinese také topení v podobě infrapanelů, o tématu jsme blíže psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?