Granitový dřez vydrží dlouho krásný. Jak ale poznat napodobeninu?

 Interier 
17. května 2019 11:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Granitové dřezy se těší stále větší oblibě Internet
Vypadá váš granitový dřez hrozně? Možná, že jste narazili na jeho napodobeninu. Některé se tak totiž jenom tváří. Poradíme vám, jak poznat skutečně kvalitní granitový dřez.

Na trhu se dá najít celá řada dřezů z nejrůznějších materiálů. Velmi oblíbené jsou stále nerezové, ale v posledních letech je upozaďují právě granitové dřezy. Jedním z hlavních důvodů je zřejmě fakt, že kvalitní granitový dřez dokáže po celou dobu své životnosti zachovat dokonalý vzhled. 

Dlouhá výdrž

Velkým plusem granitových dřezů není jenom vysoká odolnost vůči teplu, která bývá i 230 °C. Ale právě díky použitému materiálu se nemusíte obávat žádných škrábanců ani rýh, které se často objevují na nerezových dřezech. Stejně tak na nich nezůstávají nevzhledné flíčky od zaschlé vody. Nespornou výhodou je také fakt, že na rozdíl od nerezu se ty granitové vyrábějí v celé škále odstínů, takže si z něj hravě můžete udělat výrazný prvek vaší kuchyně. Jediné, co musíte udělat, je vybrat skutečně ten kvalitní. Jak jej ale poznat od napodobeniny? 

Není granit jako granit

Pravý granitový dřez je vyroben z drceného kamene. Ten se pak pokryje akrylátovou pryskyřicí s přidáním barviv. Napodobeniny granitu jsou však plastové výlisky potažené tenkou vrstvou granitu. A pak není divu, že vás po nějaké době tato napodobenina zklame. Jak to ale v obchodě rozeznat?

Rozhoduje i tloušťka

První, co by vás mělo trknout do očí, je především cena takového dřezu. Pravý granitový stojí několik tisíc korun. To ale samozřejmě není jediné vodítko. Dalším je jeho tloušťka. Kvalitní granitový dřez bývá tenčí než jeho imitace. Po zasazení do pracovní desky vystupuje asi 6 milimetrů nad ní, zatímco napodobenina byvá mnohem výše nad deskou, a to v průměru o 10 a více milimetrů.

Otvory nenajdete

Máte vybraný dřez a marně hledáte otvor pro baterii? Pak jste skutečně sáhli po kvalitním granitovém. Otvory pro baterii se totiž dodatečně vytvoří až podle typu baterie a přání zákazníka. Opatrní byste také měli být při výběru dřezové baterie. I zde se totiž najde velká škála napodobenin. O tom, na co si dát pozor, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod