Aby vám bazén sloužil i příští rok, musíte ho včas a hlavně správně zazimovat

 Exterier 
09. září 2018 09:43 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Úspěšně lze bazén zazimovat pouze tehdy, kdy je v něm voda čistá Shutterstock
Spoustu lidí využívalo přes horké letní dny zahradní bazény, jenže s příchodem podzimu je třeba pomalu a jistě myslet na jejich zazimování. To má svá pravidla, která se vyplatí znát a dodržovat. Tedy alespoň v případě, že chcete, aby vám bazén dobře sloužil i příští sezonu.

U nafukovacího bazénu není velice co řešit. Jednoduše z něj vypustíte vodu, očistíte a schováte. Jen myslete na to, že bazén je potřeba schovat opravdu perfektně suchý - v opačném případě se vám na bazénu může do příštího léta vytvořit plíseň. Podstatně náročnější je zazimování nadzemního bazénu.

Správný čas na zazimování

Ideální čas na zazimování nadzemního bazénu nastává v době, kdy se minimální noční teploty vzduchu ještě nedostávají trvale pod bod mrazu a teplota vody je mezi 10 až 15 °C. Takové podmínky nastávají obvykle na podzim. Na horách dříve, v teplejších regionech o něco později.

Úspěšně lze bazén zazimovat pouze tehdy, kdy je v bazénu voda čistá. Pokud je voda zelená od řas, nejprve ji důkladně vyčistěte.

Jak bazén zazimovat

Zazimování nadzemního bazénu není tak snadné jako u bazénu nafukovacího. Pokud ale víte, jak na to, není třeba se toho obávat.

1) Odstraňte nečistoty

Vyndejte schůdky z vody, očistěte je a připravte k uskladnění. Plovoucí nečistoty jako listy vyndejte pomocí síťky. Odstraňte nečistoty ze dna a vysajte dno bazénu bazénovým vysavačem. Voda musí být před zazimováním čistá. Pak propláchněte (dezinfikujte) písek ve filtraci speciálním přípravkem, který aplikujete přímo do skimmeru.

2) Zkontrolujte vodu

Zkontrolujte a případně upravte úrovně chemického složení vody. Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí 7,0 až 7,4 a množství chloru by mělo být 0,3 až 0,6 mg/l. Správné hodnoty snadno změříte pomocí kapkového testeru. Je nutné, aby po úpravě běžela filtrace po dobu, než se voda promíchá (minimálně 24 hodin).

Snižte hladinu vody asi 10 cm pod skimmer (sběrač nečistot) a místo bulvy vratné trysky našroubujte zátku vratné trysky. Pokud zátku vratné trysky nepoužíváte, upusťte vodu přibližně 10 cm pod vratnou trysku a demontujte bulvu vratné trysky s kroužkem a oba díly uskladněte.

3) Očistěte bazén

Očistěte stěny bazénu pod i nad hladinou. Můžete na to použít speciální čistič na bazény. Postupujte podle návodu na výrobku. Na závěr důkladně opláchněte stěnu vodou. Nezapomeňte také odstranit mechanické nečistoty ze skimmeru.

4) Odpojte hadice a filtraci

Když máte bazén očištěný a vodu upravenou, odpojte hadice a odstraňte z nich veškerou vodu. Pro odstranění vody z rozvodů je vhodné využít vysavač pro mokré vysávání. Potom demontujte čerpadlo a vylijte z něj a z potrubí/hadic zbylou vodu. Na šesticestném ventilu nastavte pozici ZIMA (případně mezi polohy ODPAD a ZAVŘENO). Z nádoby a z čerpadla demontujte výpustní zátky a vypusťte zbylou vodou. Všechny součásti filtrační jednotky uložte na suchém místě chráněném před mrazem.

5) Odpojte solární ohřev

Odstraňte také vodu ze všech desek solárního ohřevu a ukliďte je do prostor, ve kterých neklesne teplota pod 0 °C. A pozor! Případné zamrznutí vody v solárním ohřevu může způsobit nenávratné poškození desky solárního ohřevu.

6) Odpojte tepelné čerpadlo

Odpojte tepelné čerpadlo od sítě a uzavřete ventily. Vypusťte z čerpadla vodu odšroubováním potrubí z obou přípojek filtračního okruhu a zbylou vodu ve výměníku čerpadla vysajte do sucha. Ve výměníku čerpadla nesmí zůstat žádná voda. Našroubujte potrubí zpět (ale nedotahujte), aby se do čerpadla nedostaly nečistoty nebo voda.

7) Ochrana proti mrazu

Všechny odpojené a demontované části příslušenství (hadice, schůdky, solární ohřev, filtraci apod.) ukryjte do prostor, kde teploty neklesají pod 0 °C. Do bazénu dejte speciální přípravek, který slouží k zazimování vody venkovních bazénů, zabraňuje růstu řas a usnadňuje čištění bazénu na jaře. Tento přípravek ale nezabrání zamrznutí vody.

Pokud je to potřeba, použijte proti zamrznutí vody dilatační plováky. Nahradit je můžete PET láhvemi naplněnými částečně pískem. Láhev musí být v bazénové vodě ponořena cca ze 2/3. PET láhve musíte mezi sebou svázat – vytvořit z nich takový řetěz. Pro bazén 3 x 6 metrů je potřeba přibližně 80 láhví.

Většinou jsou ovšem konstrukce bazénu navrženy tak, že jim ani úplné zamrznutí vody neublíží. V takovém případě nejsou dilatační plováky ani PET láhve potřeba.

Podzim vyřeší krycí plachta

Během podzimu je vhodné přikrýt nadzemní bazén podzimní krycí plachtou, která bazén ochrání před padajícím listím a dalšími nečistotami. Jakmile ovšem udeří mrazy a na hladině se začne tvořit ledová tříšť, plachtu z bazénu sundejte, řádně vysušte a uskladněte do míst, kde neklesá teplota pod bod mrazu. Váha napadaného sněhu a působení mrazu na podzimní krycí plachtu při jejím zamrznutí na hladině bazénu může poškodit její strukturu a výrazně tím zkrátí její životnost. Přes zimu nechte bazén odkrytý.

V případě zapuštěného bazénu zakryjte bazén zimní krycí plachtou, která chrání bazén jak před padajícími nečistotami, tak před pádem lidí a domácích zvířat do vody. Tuto plachtu ponechte na bazénu do jara.

Chcete využívat bazén celoročně?

Pokud chcete bazén využívat po celý rok, můžete ho zastřešit, postavit nad ním zimní zahradu a propojit ji s obytným prostorem. Tak můžeme vytvořit jedinečný celek využívaný celoročně. Propojení zimní zahrady s bazénem je velmi praktické a příjemné

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?