Promyšlená kuchyň vám ušetří spoustu času i námahy. Vaření pak bude hračkou

 Rekonstrukce 
27. srpna 2018 14:44 / Marcela Plachá
  0
📷
6 fotografií v galerii
Na uspořádání kuchyňské linky velmi záleží Shutterstock
Ať už máte malou, nebo velkou kuchyň, vždy je důležité mít vše dobře uspořádáno. Pak se při vaření zbytečně nezapotíte. Nejen domácí hospodyně stráví v kuchyni spoustu času. Určitě je nepříjemné, když máte odpadkový koš úplně jinde než pracovní plochu, nebo když si musíte pro vodu zajít někam za roh a pak zase zpět.

Zkrátka – v kuchyni je potřeba mít nějaký systém. Bude se vám nejen dobře vařit, ale ani vám nebude vadit, když okolo vás v průběhu vaření budou ostatní členové rodiny chodit pro pití, svačinu nebo kávu. 

Velká, malá nebo rohová

Prostorná kuchyňská linka je snem mnoha hospodyněk. I v malé kuchyni se přitom dá pohodově vařit. Ideální je samozřejmě nechat si navrhnout linku na míru a nejlépe také z kvalitních materiálů. I s méně penězi si ale dávejte při zařizování kuchyně pozor na zbytečné chyby. Kuchyňská linka může být rovná, ve dvou řadách s uličkou, rohová nebo s takzvaným ostrůvkem. Každé z řešení má svoje klady i zápory, víc než nad samotným vzhledem je ale potřeba uvažovat nad funkčností a praktičností. Mimo jiné je potřeba zachovat návaznost několika základních kuchyňských zón, které zaručují efektivní využití celé linky. 

Příprava surovin

Při plánování nebo rekonstrukci kuchyňské linky si ideálně představte, jak v ní budete připravovat jídlo. Obvykle potřebujete nevelkou plochu s kvalitním povrchem. Po ruce byste měli mít hlavně nože a prkénka. Vyplatí se mít u přípravné zóny také lednici a odpadkový koš. Vyrábí se i koše na kolečkách a také ve výšce kuchyňské linky. Spodní část koše pak slouží jako zásuvka či skříňka třeba pro sáčky nebo na tříděný papír. Horní část je již přímo odpadkový koš. Na kolečkách si ho snadno přisunete, kam je libo. Pokud máte vše pěkně při sobě, vystačíte si i s malým prostorem. 

Povrch a jednoduchost

Skříňky v kuchyni by měly být snadno otvíratelné a lehce dostupné. Nevadí, když nemáte na luxusní samootevírací dvířka. Spoustu nádobí můžete snadno zavěsit na háčky, případně můžete nechat skříňky otevřené či se závěsem. Samozřejmostí je kuchyňská deska s povrchem, který se dobře udržuje v čistotě. Většinou se používají desky ze dřeva nebo lisovaných desek potažených laminátem, efektní a funkční jsou ale i desky z kameniny, mramoru, keramické dlažby nebo pevného tvrdého dřeva. Protože se jedná o nejvíce využívanou pracovní plochu v kuchyni, měla by být dostatečně velká. Doporučuje se minimální šířka 80 centimetrů. Důležité je i správné a dostatečné osvětlení.

Varná zóna

Poslední dobou přibývá domácností, kde je za kuchyňskou linkou okno. Dávejte pozor, aby okno nebylo příliš blízko sporáku či jiných spotřebičů, které by mohly poničit sklo, zapálit záclony nebo by kvůli oknu nebylo možné dát nad sporák digestoř. Všeobecně ale platí, že sporák, pečící trouba, mikrovlnná trouba, varné konvice a další elektrické spotřebiče, které slouží k tepelné úpravě, by měly navazovat na plochu pro přípravu. V těchto místech je uloženo i varné a pečící nádobí. 

Mycí prostor

Vedle dřezu můžete mít varnou zónu i přípravnou plochu. Za dřezem může být okno, vedle myčka. Mycí část by měla být dobře přístupná, aby k ní mohli i ostatní členové rodiny, aniž by překáželi při vaření na sporáku. Po pravé straně dřezu by měl být odkapávač. Může být umístěný na myčce. Pod dřez již tradičně patří mycí prostředky, případně ho můžete využít pro hromady plastových misek.

Výška

Pracovní plochy jsou ve většině případů umístěny na horní části spodních skříněk kuchyňské linky ve výšce přibližně 80 až 85 centimetrů. Tato výška ale nemusí každému vyhovovat a lze ji poměrně jednoduše přizpůsobit například snížením, nebo naopak zvýšením podstavců skříněk. Správně by výška měla být taková, aby při pokrčených rukách byl prostor mezi pracovní plochou a lokty 10 až 15 centimetrů. Varná plocha ale může být i o 10 centimetrů nižší. 

Detaily

Při plánování uspořádání kuchyně myslete i na detaily. Když si půjdete uvařit čaj, máte ho poblíž rychlovarné konvice? Pokud si půjdete ohřívat jídlo do mikrovlnky, máte poblíž skříňku s talíři? Výhodné je, pokud máte prostor na tradiční kredenc či podobnou skříň, do které můžete dát vše, co přímo nesouvisí s vařením a přípravou jídla, tedy zejména talíře, sklenice, příbory nebo právě i kávovar apod. Dobře zvažte, kam umístíte světla a jaká. Na hrany dvířek můžete dát speciální pásku, která zabraňuje vnikání prachu dovnitř.

Na co nezapomenout

Z hlediska jednoduchosti, rychlosti i údržby je praktičtější klasické uspořádání v řadě nebo rohové. Kuchyň může být samostatná, nebo součástí jídelny či obývacího pokoje, také v chodbě – podstatné je, aby byla praktická. Proto platí, že kuchyňské zóny a plochy na sebe mají navazovat. Suroviny a potraviny se skladují v samostatných skříních a skříňkách, ale ty, které používáte často, mějte na snadno přístupných místech, jako jsou výsuvné zásuvky pod pracovní deskou, nejnižší úroveň horních skříněk apod. Méně používané potraviny a suroviny a kuchyňské potřeby by měly být uloženy v nejnižší nebo nejvyšší úrovni, případně v rohové části kuchyňské linky. Spodní skříňky mají mít zásuvky, které jsou mnohem výhodnější a přehlednější než skříňky s klasickými dvířky. Dvířka horních skříněk jsou praktičtější výklopná a s aretací v různých polohách. Na co dalšího si dát pozor při plánování kuchyně jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?