Kompostování v paneláku? Žádný problém. Poradíme vám, jak na to

 Interier 
14. srpna 2018 10:01 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kompostování organického odpadu vytváří vynikající plnohodnotný doplněk bohatý na živiny Shutterstock
Ať už chcete snížit množství vyprodukovaného odpadu nebo získat vlastní hnojivo a nemáte k těmto účelům zahradu, pak nezoufejte. Lze to i v bytě.

Kompostovat v bytě lze pomocí vermikompostéru. Ten se hodí kamkoliv, kde produkujeme biologicky rozložitelný odpad  - tedy také do kanceláře, nebo i do škol a školek, kde je využíván také ke vzdělávání dětí. Ty si mohou ze vzniklého substrátu i samy něco vypěstovat.

Vermikopostér můžete umístit do různých částí bytu – chodba, balkón, garáž, dílna apod. Důležitou podmínkou je vhodná teplota, kterou je potřeba zajistit, a tou je 20 °C a správná vlhkost substrátu. Tím zajistíte žížalám optimální podmínky. V zimě nenechávejte vermikompostér venku bez izolace, v létě ho zase nevystavujte přímému slunci, jinak by docházelo k výparu vody a k přehřívání. 

Průběh kompostování

Žížaly tráví rostlinné zbytky, jejich výměšky pak tvoří hnojivo. Přeměna bioodpadu na humus je velmi rychlá. Hnojivo, které takto strávenými zbytky získáte, můžete použít na zahrádku, pro pokojové rostliny i do truhlíků. Samotný vermikompostér je složen ze tří částí. Do spodní nádoby se sbírá tekutina, která se vytváří při kompostování, tzv. warm tea. I tu můžete skladovat a použít na hnojení. Druhá nádoba je určena na bioodpad, kterou když naplníte, přidáte další. Nádoby jsou děrované, čímž umožnují žížalám prolézat do nádob, jak potřebují. Více o tom, jak kompostovat, jsme psali zde

Co můžete kompostovat

Odkrojky zeleniny či ovoce (mimo slupky citrusových plodů), vaječné skořápky, čajové sáčky a kávovou sedlinu, uschlé lístky a květy, popel, vlasy a vousy (jsou bohaté na dusík).

Co do kompostéru nepatří

Anorganické hmoty, podestýlka od koček či hlodavců, zbytky masných a mléčných výrobků a kosti, plevele a plesnivé zbytky rostlin, oleje.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve