Jak na mytí oken? Zkuste osvědčené babské rady

 Tipy a inspirace 
21. května 2018 10:23 / Jan Novák
  2
📷
4 fotografie v galerii
Mytí oken nepatří k oblíbeným domácím pracím Internet
Mytí oken nepatří k oblíbeným domácím pracím. Bohužel, minimálně čas od času je potřeba se do mytí pustit. Máme pro vás babské rady, které vám tuto činnost usnadní. Uvidíte, že vám práce půjde hned lépe od ruky.

Jak vybrat okna jsme psali zde. Okna nejlépe umývejte za chladnějšího počasí a tehdy, když venku příliš nefouká. Pokud venku totiž svítí slunce nebo fouká silnější vítr, skla schnou příliš rychle a mohou se na nich tvořit duhové skvrny.

Okna nemyjte ani za mrazu. Raději počkejte, až se počasí trošku umoudří. Voda na oknech může zamrzat a prostředky na mytí oken v teplotě kolem bodu mrazu ztrácí svou účinnost. Takže se budete lopotit zbytečně.

Zapomeňte na prostředek na nádobí

Na okna byste neměli používat saponát. Prostředky na nádobí totiž obsahují silné odmašťovače. Saponát tak vytvoří na skle lepkavý film, který bude doslova magnetem pro prach a pyl. Proto je lepší použít speciální prostředky.

Chcete-li se pustit do mytí oken a nemáte zrovna po ruce žádný prostředek na mytí oken, zkuste okna umýt slanou vodu. Do pětilitrového kyblíku vody naspypte jednu až dvě lžíce obyčejné soli a dobře rozmíchejte. Sůl spolehlivě rozpustí i ty největší nečistoty.

Mastnotu ulpívající na skle také můžete odstranit octem. Stačí, když místo soli do kyblíku nalijete zhruba deci octa. Pravdou je, že vás bude chvíli provázet typický a nepříliš oblíbený octový odér, ale pro krásně vyčištěná okna to jistě chvilku vydržíte.

Leštění vám usnadní i puding

Podle starých babských rad můžete do vody na mytí oken přidat sáček bílého pudingu. Ten se údajně postará o to, abyste skla vyleštili bez námahy.

Možná by vás to ani nenapadlo, ale ten nejlepší prostředek na mytí oken máte dost možná v koupelně. Je to obyčejný šampon. Ideálně březový, kopřivový nebo jiný podobný. Jeho velkou výhodou je, že okna dokonale umyje a nevytvoří na nich žádné šmouhy. K dokonalosti pak stačí jen okna zlehka přeleštit.

Dávejte však pozor na to, jaký šampon do vody lijete. Čím obyčejnější, tím lepší. Šampony obsahující kondicionér už na mytí oken nejsou vhodné. Obsahují speciální složky, které by mohly na oknech vytvořit film a okna by mohla být šmouhatá.

Pokud se s mytím oken nechcete trápit víc, než je nutné, umývejte skla houbou. Nezanechává totiž na skle chlupy. A špinavou vodu z oken setřete stěrkou. Okna rychle zbavíte všech nečistot a snadněji je vyleštíte.

Staré dobré noviny

Naše babičky leštily okna velkým kusem pomačkaných novin. Noviny totiž na rozdíl od utěrek nepouští chlupy. Takže pokud doma nemáte speciální hadřík na leštění oken, klidně sáhněte po letáku. Musí však být z novinového papíru. Ten z lesklého papíru by mohl pouštět barvu nebo skla poškrábat.

Na leštění oken se kromě novin výborně hodí staré vyprané punčochy nebo silonky. Pokud nejsou okna příliš špinavá, stačí je umýt studenou vodou a přeleštit silonkami.

Důležitý je správný postup

Pokud máte na oknech záclony a závěsy, měli byste je před mytím sundat a v ideálním případě vyprat. Pak omeťte v rozích stěn a u stropu pavučiny či prach a teprve poté se pusťte do mytí oken.

Máte-li na oknech žaluzie, začněte u nich. Nejprve je zbavte prachu, buď prachovkou nebo vysavačem, a pak lamelu po lamele otřete vlhkou hadrou.

Při samotném mytí oken umývejte nejprve rámy, okenní římsu a parapet. Pak si vodu v ideálním případě vyměňte a pusťte se do skel. Pokud budete postupovat opačně, skla si pravděpodobně při mytí rámů znova zamažete.

Důležitý je také směr, ve kterém budete okna mýt a následně leštit. Jednu stranu skel byste měli umývat ve směru od zhora dolů a druhou pak zleva do prava. Proč je to důležité? Pokud si zvyknete na tento postup, snadno a rychle odhalíte, ze které strany máte na okně šmouhy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?