Provoňte si byt bez chemie

 Tipy a inspirace 
13. září 2017 14:33 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Snítka levandule udělá divy. Pokud bude bylin víc, jen dobře. Shutterstock
Všem je příjemné, pokud byt voní. Dokonce se dá říct, že určitá vůně stimuluje člověka k určité náladě. Nejlepší je, pokud naše příbytky provoní vůně přirozená, nevtíravá, dlouhotrvající. Máme pro vás několik dobrých nápadů.

Bylinky

Krásně voní nejrůznější rostliny. Vždyť ony jsou přirozeným zdrojem všech vůní, které mají přírodní původ. Někteří sbírají byliny kvůli zdraví. Můžete ale sbírat také kvůli vůni. A pokud nechcete sbírat, můžete si koupit třeba krásně voňavý bylinný čaj a nechat ho provonět váš byt. A ještě lepší je spojit příjemné s užitečným. Nakupte si čaje bohatou zásobu, pijte ho a zásoba zatím intenzivně voní.

Které vybrat?

Je jasné, že ne každá bylina je voňavá. Klasikou zůstává levandule. Můžete použít oregano, tymián, ale také indiánskou mátu. Hodí se vlastně skoro všechny známé byliny. Chybu neuděláte, když použijete heřmánek, chrpu a další květy. Ale i listy drobného zahradního ovoce a další druhy, které jsou vám osobně příjemné. Je jasné, že u této přírodní nevtíravé vůně je potřeba mít zdrojů víc. Bylinky sypejte do prodyšných sáčků a rozmísťujte po bytě.

Řezané květiny

Pokud netrpíte alergií, můžete s výhodou použít řezané květiny podle vašeho výběru a podle možností dodavatele. Krásně voní růže. Výrazná je frézie či lilie. Nebojte se v květinářství přivonět a vybrat. Pokud květinou navíc obdarujete ženu, uděláte jí radost, takže přinese užitek dvojnásobný.

Různé suroviny

Dokonce nemusíte mít ani nasbírané byliny. Pokud máte zájem o příjemný, nevtíravý odér. Můžete použít i mnohé suroviny, které máte běžně v kuchyni. Skvělé jsou citrusy. Dá se použít šťáva nebo kůra. Ostatně oloupanou kůru můžete také na kratší období nechat na vhodném místě vonět. Skvělá je čerstvě upražená káva. Když nasypete trochu zrn na misku, chybu neuděláte.

Vonné oleje

Výborným způsobem jak získat vůni do bytu jsou vonné oleje. Pozor si ale dejte na to, aby byly opravdu přírodního původu. Buď je můžete nakapat na vatičku, nebo dát i skleněné nádoby a nechat je vzlínat po dřívku. Aromalampy jsou též velmi oblíbené. Dejte si ale pozor, aby se olej nepřipálil. Vznikly by tak zdraví škodlivé látky. Koneckonců produkty hoření svíčky také nejsou úplně nejzdravější. Nezapomeňte proto v bytě pravidelně pořádně vyvětrat. Tím také získáte svěží vzduch.

Témata: vůně, byliny, květiny, oleje, káva,
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47