Nemáte v koupelně prostor na bidet? I pro malé toalety existuje hygienické řešení

 Technika 
24. července 2019 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bidety zaručují lepší hygienu intimních partií Depositphotos
Dříve asi málokoho napadlo zaměřit při stavbě toalety svou pozornost také na hygienu intimních míst. Doba se ale změnila a dnes se už nad bidetem v koupelně nikdo tolik nepozastavuje. Pokud ale máte málo prostoru, dost možná jste se snu o bidetu vzdali. Nemusíte, existuje jedno řešení.

Ještě před pár lety byl v našich končinách bidet poměrně neznámou záležitostí a pokud na něj někdo narazil, dost možná ani netušil, o co jde. Našli se tací, kteří považovali bidet za pisoár, výlevku nebo zařízení na mytí nohou. Bidet si ale postupně vydobyl své postavení a dnes je už součástí mnoha českých koupelen. Jde v podstatě o umyvadlo určené pro očistu intimních partií. A kdo si na bidet zvykl, často si už bez něj nedokáže svůj život vůbec představit.

Typy bidetů

Aby bidet plnil svou funkci, musí být v těsné blízkosti toalety. Na trhu jsou k dostání bidety stojací i závěsné. Existují i sestavy, takže si v jednom stylu můžete pořídit záchodovou mísu i bidet. Omývání probíhá proudem vody, po ruce je tak třeba mít i ručník.

Výhodou závěsného bidetu je, že si můžete zvolit výšku jeho umístění. Snadnější je také údržba samotného bidetu i okolí. U stojacího bidetu je výška pevně dána, což třeba lidem s vyšší postavou nemusí vyhovovat. Také jeho údržba je o něco náročnější.

Nejde o módní výstřelek

Zatímco existují státy, kde je používání bidetů považováno za naprostou samozřejmost, v Česku se bidety do domácností probojovávají pomalu. Bidet je totiž v očích mnoha lidí stále považován za jakýsi módní výstřelek.

Historie bidetu přitom sahá až do počátku 18. století, kdy jej ve Francii používali nejprve vojáci a později se rozmohl hlavně v domácnostech tamní šlechty. Největší rozmach zažily bidety v 19. a 20. století.

V jihoevropských zemích, jako jsou Řecko, Itálie, Španělsko, Portugalsko nebo Francie, jsou bidety běžnou součástí koupelen. Stejně tak se hojně vyskytují v domácnostech v Argentině nebo Uruguay. Také v Asii je tato sanitární technika velmi oblíbená.

Bidety si lidé oblíbili hlavně kvůli tomu, že zajišťují hygienu intimních partí a že mají pozitivní dopad na zdraví. Mokrou metodou si totiž intimní partie očistíte rozhodně lépe a šetrněji než pouhým toaletním papírem. Bidet také představuje preventivní řešení proti různým infekčním nemocem a ocení jej i lidé, kteří trpí hemoroidy.

Řešení pro malé koupelny

Vzhledem k tomu, že bidet zabírá nějaké to místo, objevuje se hlavně ve větších koupelnách. Moderní doba ale přinesla velkou inovaci, díky které si hygienu intimních partií mohou dopřát i majitelé maličkých koupelen. Bidet lze totiž nahradit bidetovým sedátkem nebo bidetovou sprškou. Je součástí záchodové mísy, tedy jde o kombinaci bidetu a klozetu. Bidetová tryska je zde zabudována přímo do límce klozetové mísy a ovládá se pákovou baterií umístěnou vedle klozetu. O tom, které věci nesmíte spláchnout do záchodu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod