Je čas na údržbu a zazimování zahradního nářadí. Seznam úkolů, na které nezapomenout

 Exterier 
25. října 2020 08:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud nářadí neošetříte, může vám přes zimu zrezivět Depositphotos
Ačkoliv už je podzim a práce na zahradě je pořád ještě dost, měli byste se pomalu připravovat na zazimování svého nářadí. Jenom tak jej na jaře najdete v dobré kondici.

Nabídka zahradní techniky pro zahrádkáře je obrovská, takže prakticky na každou činnost můžete mít jiný druh pomocníka. Důležité však je se o celou řadu nářadí a strojů starat. A to neznamená je pouze očistit od nánosů hlíny. 

Nedejte rzi šanci

Samozřejmě, že v první řadě musíte všechno nářadí náležitě očistit a omýt, zvláště ostré čepele všech nožů, nůžek, srpů a kos. Zbytky rostlin a hlíny, které na nich jsou, totiž snadno táhnou vodu, takže by se mohlo stát, že na jaře najdete akorát tak hromadu rezavého šrotu. Všechny nečistoty tedy odstraňte, čepele nabruste a potřete tenkou vrstvou oleje, která je ochrání před rzí.

Vylijte benzin

Máte-li doma benzinové sekačky, pily nebo křovinořezy a víte, že je letos už nebudete potřebovat, odsajte z nádrží zbylý benzin. Stroj pak nastartujte a nechejte samovolně doběhnout, aby se ve stroji spálil veškerý přebytečný benzin. U všech motorových strojů vyměňte olej, zkontrolujte a případně vyměňte filtry a svíčky a vše uložte na bezpečné a suché místo.

A co šňůry

To, na co se hodně zapomíná, to jsou přívodní šňůry, zvláště u elektrické sekačky. Zkontrolujte ji po celé délce, jestli někde není poškozená. Překontrolujte také koncovky šňůr a všechny elektrické zástrčky, včetně těch, které máte venku na fasádě. Pokud narazíte i na drobné poškození, raději s nářadím nepracujte. 

Zahradní nábytek

Můžete mít sebelepší a kvalitnější nábytek, ale pokud jej necháváte v jakémkoliv počasí venku bez ochrany, časem vám odejde i ten. Proto je lepší, pokud nemáte místo, kam jej schovat, přes něj alespoň přehodit plachtu, která jej ochrání před nepřízní počasí.  Kovové části zbavte nečistot a před zimou se je snažte schovat. Dřevěný nábytek potřebuje více péče. Aby vydržel, je potřeba jeje jednou za rok ošetřit olejem či lazurou. A věřte, že podzim je k tomu ideální doba. Díky takové ochraně nábytek přežije zimu bez úhony. O tom, jaký materiál je vhodný na terasy i jak o něj pečovat, jsme psali zde.

Textilie nesmí být venku

Sáčky ze sběračů ovoce, koše sekaček nebo polstrování z nábytku. To vše musí být uskladněno v suchu. Všechny textilie vyperte a uskladněte někam, kde nepřijdou do kontaktu s hlodavci nebo právě s vlhkem. To je totiž ideální prostředí pro tvorbu plísní.  Nemluvě o tom, že plíseň může být zejména pro alergiky škodlivá.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty