Nebojte se vyprat péřovou bundu. Zvládnete to i bez sušičky

 Tipy a inspirace 
02. února 2022 16:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Peří je velmi citlivé na přemokření Depositphotos
Praní péřové bundy může být pro někoho noční můrou. S našimi radami to však zvládnete hravě a ušetříte peníze za čistírnu.

Péřové oblečení je stále v kurzu. Aby taky ne. Je lehké, hřejivé a prodyšné. Jeho nevýhodou je poměrně náročná údržba. Peří se totiž nesmí moc namáčet, jinak se shlukne do chuchvalců, které pak nejde od sebe oddělit. Jak to udělat opravdu bezpečně?

Vždy samostatně

Ještě než se pustíte do samotného praní, si nejprve pořádně pročtěte cedulku na daném oděvu. Díky ní se můžete dozvědět, na jakou maximální teplotu lze oblečení vyprat. V každém případě platí, že program by měl být co nejšetrnější, některé pračky dokonce disponují speciálním programem pro praní péřového oblečení. Nic nezkazíte, když vypnete ždímání. Do bubnu pračky již nevkládejte žádné jiné oděvy. Nezapomeňte zapnout všechny zipy a knoflíky.

Žádná aviváž

V žádném případě nepoužívejte klasický prací prostředek. Ten by způsobil odmaštění peří, a to by se tak zbavilo svých izolačních vlastností. V drogerii si sežeňte speciální gel nebo prášek na praní péřového oblečení. A zapomeňte také na aviváž, která by v tomto případě nadělala více škody než užitku. Chcete-li prádlo provonět, využijte ubrousků do sušičky, třeba těch, co si vyrobíte doma sami. Návod na jejich výrobu najdete zde.

Tenisáky

Společně do bubnu pračky vložte také tři až čtyři čisté tenisové míčky. Ty totiž zabrání tomu, aby se peří v bundě během praní sráželo do shluků a zůstane rovnoměrně rozmístěné. Jakmile je bunda vypraná, opatrně z ní vymačkejte vodu a rozložte ji do vodorovné polohy na sušák. Během schnutí ji několikrát pořádně protřepejte, aby peří nezůstávalo zplihlé.

V sušičce

Tenisáky oceníte i v případě, že máte doma sušičku. Ty vám bundu krásně pročechrají, a bude tak nadýchaná, bez chuchvalců. Míčky používejte i při běžném sušení prádla. Díky nim se jednotlivé kusy oblečení od sebe oddělí a rychleji proschnou. A pokud máte pračku, která si délku sušení řídí sama dle váhy a schnutí, ušetříte tak peníze za energii. 

Zdroj: inthewash.co., wikihow.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod