Tajemství kvetení vánočního kaktusu. Jak zajistit aby, vám na svátky krásně zdobil interiér

 Tipy a inspirace 
01. listopadu 2021 08:18 / Šárka Sokolská
  4
📷
4 fotografie v galerii
Vánoční kaktus je krásnou ozdobou každého slavnostního stolu Depositphotos
Máte doma vánoční kaktus a rádi byste, aby vám na svátky krásně kvetl a zdobil interiér? Pak je nejvyšší čas s tím něco udělat.

Vánoční kaktus můžete zakoupit i pod názvy Epiphyllum nebo Zygocactus. Tato krásná kvetoucí pokojovka původem pochází z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, kde roste vysoko v korunách stromů. Kvete v období Vánoc, od toho je odvozen jeho název. Květy mohou mít bílou, žlutou, růžovou, fialovou nebo červenou barvu. Aby se i vám ukázal v té největší kráse, potřebuje k tomu určité specifické podmínky. Pokud je mít nebude, ukáže vám pouze pár kvítků, možná i žádné. Jak se tedy k němu chovat? Důležitá je péče právě teď na podzim.

Za vším hledej světlo

Vánoční kaktus patří k těm rostlinám, které nemusejí být kvůli vánoční výzdobě nijak rychleny, jako je tomu například u hyacintu nebo narcisu. Je to dáno právě jeho tropickým původem. V pralesích, odkud pochází, totiž slunce nesvítí nijak dlouho, a tak se kaktus řadí mezi krátkodenní rostliny. Těm stačí k životu světlo méně než dvanáct hodin denně a probouzejí se ke květu až v druhé polovině roku, kdy se dny začínají krátit. A právě tento fakt musíte zohlednit i v případě, že chcete, aby vám kaktus vykvetl do Vánoc.

Nižší teplota, méně vody

Máte-li stále váš kaktus v pokoji, kde vám teplota přesahuje 20 °C, odneste jej pryč do místnosti, kde teplota nepřesahuje 15 °C. Ideální je například nevytápěná temná chodba nebo nepoužívaná místnost se zataženými žaluziemi. Pokud ale nemáte žádný takový prostor k dispozici, můžete dát rostlinu mezi okny kam nesvítí přímé slunce. Pozor však na mrazíky! Rovněž omezte zálivku, ale každý den můžete listy jemně rosit odstátou vodou. Takto jej nechejte do doby, než vám začne nasazovat poupata.

Správné načasování

Jakmile se objeví první poupata, začněte kaktus přihnojovat tekutým hnojivem (ideálně určeným pro kaktusy) a rostlině dopřejte také více vody. Ve chvíli, kdy budou placaté listy doslova obsypané plně vyvinutými a téměř rozvitými poupaty, můžete kaktus opatrně přemístit do vytápěného pokoje. Počítejte s tím, že v tuto chvíli se kvetení rozjede naplno. Proto to neuspěchejte, aby vám do svátků kaktus neodkvetl. Takže to udělejte asi tak týden před Štědrým dnem. Od té chvíle s ním nesmíte pohnout ani mírně pootočit, poupata by shodil. 

Následná péče

Pokud přesto rostlině začnou opadávat poupata, obvykle bývá na vině příliš suchý vzduch. Kaktus proto dál často roste, případně jej dejte do podmisky s kamínky. Nikdy ale nestříkejte vodu přímo na květy, začaly by se na nich tvořit nevzhledné skvrny. Až vám rostlina odkvete, pečlivě oberte všechny zbytky zvadlých a uschlých květů a kaktus odneste zpátky do chladné místnosti. Opět omezte zálivku i hnojení, a to až do jara. Jednou za tři až čtyři roky kaktus přesaďte, ale opatrně, nemá příliš rád jakékoliv změny. Stejně tak pozor na slunce, pořád mějte na paměti, že vánoční kaktusy ve své domovině žijí v džungli a přímé slunce nesnesou, usychají. Podobnou péči potřebují i bramboříky. Jak se o ně starat, jsme psali zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?