Důvody, proč se vám neustále tvoří plísně v koupelně a jak tomu lze zabránit

 Interier 
16. října 2020 08:28 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Plísně dokáží znepříjemnit den  Depositphotos
Plísně v koupelně neudělají radost nikomu. Jednoduše se šíří a těžko se jich zbavuje. Mohou být nepříjemné zejména pro alergiky a kazí výsledný vzhled koupelny. Pokud se vám plísně v koupelně tvoří velmi často, pochopitelně z toho můžete mít těžkou hlavu. Zjistěte, proč vznikají.

Plísní v koupelně se můžete zbavit pomocí jedlé sody a octa. Jde o dva nedocenitelné pomocníky, se kterými můžete uklidit téměř celý dům. Dále si můžete pořídit speciální čisticí prostředky v obchodech, ale najdete v nich plno chemie. Pokud se vám vytváří plíseň často, musíte odstranit příčinu vzniku, jinak se vám bude v koupelně tvořit do nekonečna.

Špatná izolace stěn a mezery v obkládacích kachlích

Za plíseň často mohou stavební práce. Nejčastěji jde o špatnou izolaci stěn. Na vině mohou být i mezery v obkládacích kachlích. Pokud máte v bytě umakartové jádro, plísně vás mohou obtěžovat poměrně často. Problém špatně provedených stavebních prací vyřešíte jedině dobrou rekonstrukcí.

Velká vlhkost

Vlhkost se řadí mezi nejčastější příčiny vzniku plísní. Nejvíce jsou zasažené koupelny, protože většina z nich má špatné větrání. Tam musíte otevírat okna a dveře nejčastěji, protože se tam umýváte teplou či horkou vodou, ze které jde pára.

Nadměrná vlhkost v koupelně má řešení. Musíte tam velmi často větrat. Problém můžete vyřešit i tím, že si tam občas zatopíte. Sníží se tím srážlivost vody a vznik velkého vlhka. Dále si můžete pořídit odvlhčovač vzduchu, díky kterému se v místnosti udrží menší vlhkost.

Nedostatečný úklid

Plísně mohou vnikat opakovaně ve chvíli, kdy v koupelně špatně uklízíte. Pokud je místnost více náchylná na plísně, musíte ji důkladně umývat a nešetřit čisticími prostředky. V koupelně rozhodně úklid neodbývejte, protože se vám to nevyplatí. Důkladně se zbavte mastnoty, zaschlé špíny, vlasů či prachu. Všechny tyto nečistoty přímo nahrávají spolu s mírnou vlhkostí vzniku plísní.

Během úklidu používejte vhodné čisticí prostředky, které vás plísní spolehlivě zbaví. Vsaďte na jedlou sodu a ocet. Pokud vám nepomohou, budete si muset pořídit chemické přípravky, které seženete v obchodě. Některé z nich totiž bývají agresivnější. Dále čtěte: Aviváž obsahuje velké množství chemických látek. Prádlo může hezky vonět i bez ní.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod