Vyčistěte spáry mezi kachličkami bez velké námahy. Vystačíte si s přírodními prostředky

 Tipy a inspirace 
22. července 2020 10:48 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Vyčistit spáry dá zabrat  Depositphotos
Spáry mezi kachličkami se snadno zašpiní. V koupelně navlhnou a vytvoří se na nich plíseň. V kuchyni na nich zase můžete najít mastnotu, připečené zbytky jídla či další nečistoty. Vyčistit spáry obvykle nebývá snadné. Použijte na ně přírodní prostředky, které už nejspíš v domácnosti máte.

Bíle spáry by si přál každý. Existují na ně účinná bělidla, která běžně seženete v obchodech, ale můžete je vyčistit i bez chemie. Vyzkoušejte osvědčené ingredience na čištění a dezinfekci spár.

Skvrny od jídla ve spárách

Přichytily se vám ve spárách kousky jídla? Nejdříve je odstraňte škrabkou a následně se zbavte skvrn, které tam zůstaly. Nachystejte si citron. Rozkrojte ho na dvě poloviny. Jednou z nich potřete fleky. Nabízí se i druhá možnost.

Vymačkejte z citronu šťávu, se kterou spáry potřete. Chvíli ji tam nechte působit a následně opláchněte vodou. Špína by měla jít poměrně snadno dolů. Stejný postup můžete samozřejmě použít nejen na spáry, ale i samotné kachličky.

Plíseň ve spárách

Plíseň spolehlivě dokáže zlikvidovat ocet. Jde o univerzálního pomocníka v domácnosti. Kromě toho, že s ním můžete vydezinfikovat téměř celý byt, pomůže vám i s odstraněním plísně ve spárách. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné.

Octovou vodu nalijte do rozprašovače a důkladně s ním postříkejte všechny spáry, na kterých se tvoří plíseň. Nechte ji tam působit dvě až tři hodiny. Následně si navlhčete houbičku či hadřík a ocet setřete. Může se stát, že všechny plísně hned nezmizí. V takovém případě proces opakujte další den.

Zašlá špína ve spárách

Na zašlou špínu můžete použít jedlou sodu. Kromě toho, že s ní spáry vyčistíte, pomůže vám je i trochu vybělit. Smíchejte ji s vodou, aby z ní vznikla kaše. Větřete ji do spár pomocí starého zubního kartáčku či houbičkou. Nechte ji působit zhruba hodinu a nakonec ji otřete vlhkým hadříkem.

Mastnota ve spárách

Mastnotu ve spárách můžete zlikvidovat olejem. Jde o zaručený trik. Čerstvý olej dokáže rozpustit ten starý. Nachystejte si hadřík a na něj nalijte menší množství oleje. Následně s ním potřete spáry. Můžete tak vyčistit nejen spáry, ale i celé kachličky. Nakonec navlhčete hadřík vodou a spáry s ním umyjte. Dále čtěte: Dvířka trouby se mohou až nechutně zašpinit. Vyčistěte je jednoduše.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?