Triky, které pomohou opticky rozšířit malou předsíň

 Interier 
19. června 2020 11:11 / redakce
  0
📷
5 fotografií v galerii
I v takové místnosti se dá vymyslet spousta vychytávek Depositphotos
Předsíň je první místnost, kterou uvidíte, když vejdete do bytu. Proto by měla být vzdušná, prostorná a zkrátka bychom se ihned při vstupu měli v předsíní cítit příjemně.

Malá nebo úzká či tmavá. Předsíň bývá jednou z mála místností, s nimiž si projektanti hlavu příliš nelámou. Proto je často potřeba vzít rozum do hrsti a sami se s takovou nudlí vypořádat. Někdy pomohou i jednoduché a především levné triky, které vám představíme. 

Žádná tmavá

V první řadě byste se u předsíně měli zaměřit na barvy. Pokud je vaše předsíň bez oken, je potřeba světlo pomyslně vytvořit jinak. S tím vám pomohou světlé barvy. Vyvarujte se tmavých barev, především černé a šedé, ale i jiných tmavých odstínů ostatních barev. Příliš tmavé barvy by celou místnost ještě více zúžily a zmenšily. Navíc by taková chodba mohla působit dost pochmurně a nepříjemně. Stejně tak zapomeňte na křiklavé barvy a tapety, které by působily jako pěst na oko.  

Krémová je dobrá

Skvělou volbou jsou neutrální barvy s teplým podtónem ve světlém krémovém odstínu. S takovou světle hnědou, lososovou, vanilkovou, zelenkavou nebo modrou či fialovou určitě nešlápnete vedle. Optického rozšíření dosáhnete i tím, že jednu stěnu vymalujete výraznějším odstínem a ostatní zdi necháte bílé.  

Co s nábytkem

Na velké skříně v úzké chodbě rovnou zapomeňte. Místnost ještě více zmenší a prostor bude působit stísněně. Pokud potřebujete hodně úložného místa, pak zvolte vestavěné skříně. Výrobci dnes dokáží udělat i méně hluboké skříně, díky čemuž vám v úzké chodbě nezaberou příliš místa a hlavně tím nenarušíte rovné linie. Ne všude si ale vestavěný nábytek můžete dovolit, takže v takovém případě volte úzké komody ve světlé barvě. K ní pořiďte úzký botník, nástěnný věšák a předsíň máte zařízenou.

Roli hraje pokládka

Snažte se sladit nejenom stěny s nábytkem ale také s podlahou. Opět zapomeňte na tmavé barvy. Jděte do světlých neutrálních tónů. Důležitou roli hraje nejenom kresba podlahy, ale také způsob pokládky. Například parketový vzor opticky zvětší a prodlouží celou chodbu. V případě plovoucích nebo dřevěných podlah volte teplé světlé odstíny. 

Hrajte si se světlem 

Malou místnost je potřeba dobře osvětlit. Proto volte ostré světlo, které dokáže místnost dobře prozářit. Vhodná jsou proto bodová světla, méně ideální jsou závěsná. Opomenout nelze také zrcadla. Stačí jednoduché tenké zrcadlo, které pověsíte nebo nalepíte na stěnu. Místnost vám oživí a opticky zvětší. Ještě lepší vychytávkou je  zrcadlo po celé stěně předsíně. Při vstupu totiž vytvoří dojem rozdvojené místnosti, díky čemuž si nikdo nevšimne, jak je předsíň ve skutečnosti úzká. Se zrcadlem se dá kouzlit také v koupelně. Čeho všeho se dá díky tomu dosáhnout, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod