Hledáte ekologický způsob mulčování půdy? Zkuste rohože z odpadového papíru

 Exterier 
09. července 2018 13:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mulčování pomocí kůry je známé, lze to ale i s papírem Shutterstock
Mulčování je mezi zahrádkáři velmi oblíbené. Má celou řadu praktických výhod. Mulčovat se dá mnoha způsoby. Pokud používáte plastové fólie, netkané textilie nebo syntetické koberce, moc dobré to není. Tyto materiály se totiž samy nerozloží. Pokud hledáte nějaké alternativní a hlavně ekologické řešení, možná vás osloví rohože z odpadového papíru.

Ekologických možností, jak mulčovat, je hned několik. Někdo používá posekanou trávu, jiný třeba slámu, listí nebo kůru. Existují i speciální mulčovací sekačky, o kterých jsme psali zde. Jestli ale hledáte ještě jiný způsob, který bude šetrný k přírodě, můžete se poohlédnout po rohožích z odpadového papíru.

Výhody mulče

  • Chrání povrch půdy před vysycháním, zmenšuje potřebu zavlažovat.  
  • Brání v růstu většině plevelů.
  • Vytváří ideální mikroklima pro půdní život a kořínky rostlin.
  • Rozkládá se na humus a pomáhá vytvářet novou zeminu.
  • Je ideální formou recyklace rostlinných odpadů a zbytků.
  • Ušetří spoustu namáhavé práce s údržbou ploch mezi rostlinami.

Rohože z odpadového papíru

Rohože z odpadového papíru jsou k dostání v nejrůznějších rozměrech. Standardní šíře je dva metry, ale sehnat lze i šíře jeden metr, 65 cm či 50 cm. V jedné roli je obvykle 20 metrů.

Papírové rohože mohou nahradit plasty nebo výrobky z juty, mohou být obohaceny o hnojivo a každý zahradník ocení i snadnou manipulaci. Papír jednoduše nastříháte podle vašich potřeb.

Mezi hlavní výhody papírových rohoží patří to, že jsou organického původu a jsou zcela kompostovatelné a biologicky odbouratelné. Snižují počet uhynulých rostlin, omezují erozi, podporují růst rostlin, snižují odpařování, zadržují půdní vlhkost (až 80 %), potlačují růst plevele, zmírňují teplotní výkyvy půdy a snižují či eliminují použití herbicidů.

Životnost rohože je rozdílná v závislosti na terénu, klimatických podmínkách a způsobu aplikace. Po rozkladu obohacuje materiál půdu a váže CO2, čímž zvyšuje obsah uhlíku v půdě.

Jde to i s kartonem

Někdo používá jako mulč také pevný karton. I ten se totiž po čase rozloží. Vedou se ale spory o tom, zda je to opravdu ekologický způsob. 

Mnohé kartony totiž obsahují nejrůznější přidaná plnidla či vlákna z umělé hmoty. Každopádně, pokud se rozhodnete mulčovat pomocí kartonů, měli byste vybírat alespoň ty bez jakéhokoliv potisku.

Je dobré mít ale opravdu velkou zásobu kartonu, protože pokud ho na záhon dáte jen v jedné vrstvě, rychle se rozmočí a přestane brzy plnit svou úlohu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?