Univerzální hnojivo z řas posílí všechny rostliny. Výkonný pomocník vám vyroste na okenním parapetu, stačí dát láhev na slunce

 Tipy a inspirace 
01. srpna 2022 09:39 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Hnojivo z řas lze vypěstovat i na okenním parapetu Pexels
Cítíte, že vaše rostliny potřebují trochu pohnojit? Nechce se vám ale kupovat chemická hnojiva? Výkonné hnojivo z řas vám vyroste ve skleněné i PET láhvi na okenními parapetu prakticky samo. Nemusíte udělat o moc víc než položit láhev k oknu na slunce. Komplexní hnojivo potěší každou rostlinu.

Už se vám někdy stalo, že jste nalili do PET láhve vodu, postavili ji k oknu a během pár týdnů se na stěnách láhve objevil zelený povlak? Tak to jste udělali téměř vše pro to, abyste si vytvořili perfektní hnojivo pro většinu rostlin. Úplně stejně se totiž pěstuje řasa zvaná chlorella, která je poslední dobou velice oblíbená nejen u zahrádkářů. Pojďte si ji vypěstovat s námi podle rad čtenářky Vlasty Kocové.

Proč právě chlorella

Řasa chlorella je velice cenným hnojivem, jelikož v ní najdete velké množství prospěšných látek a antioxidantů. Proto je oblíbená nejen v zahradničení, ale také při dodržování zdravé životosprávy. Pročišťuje rovněž naše tělo, a to především v oblasti tlustého střeva. A jak víme: zdravá střeva = zdravé tělo. Má však rovněž dobrý vliv na tvorbu krve, zpomaluje proces stárnutí buněk a posiluje obranyschopnost těla. Snižuje také kyselost organismu, ale pomoci může i našim rostlinám. Vypěstovat ji je navíc velice snadné a zvládnete to i doma bez předchozích zkušeností.

Jeden nákup a pak to jde samo

"Chlorella je ideálním hnojivem pro všechny pokojovky, jelikož v ní najdete ohromné množství vitaminů a dalších mikroprvků, které stimulují růst rostlin a posilují kořenový systém. Blahodárně však působí i na ostatní části rostlin a posiluje tvorbu a odolnost květů, ale i celé rostliny," vysvětluje paní Vlasta Kocová, která na hnojení řasou nedá dopustit. Než však začnete s pěstováním řasy, je potřeba zakoupit si v lékárně doplněk stravy s obsahem chlorelly. Není to nic drahého a vystačí vám to opravdu na dlouho. Musíte však vybrat ten, který obsahuje "živou" chlorellu – nejlépe uděláte, když si ji pořídíte v prášku. Začít vyrábět domácí hnojivo je pak už snadné.

Jak hnojivo připravit

Pokud jste se už vrátili z lékárny a pořídili prášek s "živou" chlorellou, můžete začít s přípravou hnojiva. "Vezměte si k ruce nádobu pro vás vhodné velikosti a nalijte do ní měkkou nechlorovanou vodu pokojové teploty, kterou jste nechali alespoň den usadit. Zrovna tak můžete vodu do nádoby nalít a nechat ji den stát. Poté už jen přidejte lžičku hnojiva, které máte při ruce (komplexního) a lžičku sypké chlorelly. Vše dobře promíchejte," vysvětluje postup čtenářka.

Slunce udělá zbytek za vás

Nádobu s rozmíchanými ingrediencemi (nejlépe běžně prodejný pětilitrový barel) postavte na okenní parapet nebo na místo, kam celý den dopadají sluneční paprsky. Aby se řasa rychle rozrostla, bude potřebovat rovněž teplo. Proto je ideální volit například balkon nebo okenní parapet. Stejně dobře však funguje i umělý zdroj osvětlení. A to je vše. Snadné? Také si myslíme. "Pak už jde vše rychle. Voda se vám zbarví do týdne a zhruba za čtrnáct dní až za tři týdny máte hnojivo hotové. Pozor ale na následné hnojení. Hnojivo je potřeba ještě naředit zhruba 1:10, ale začala bych ještě větším ředěním," dodává paní Vlasta.

Máte vlastní osvědčené hnojivo? Budeme rádi, když se o něj s našimi čtenáři podělíte.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008