Co přisypat do vody, aby řezané květiny nevadly? Některé metody fungují lépe než ostatní, doporučovaný aspirin i vodka selhaly

 Tipy a inspirace 
29. července 2022 10:01 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé metody fungují lépe než ostatní Pexels
Milujete řezané květiny, ale trápí vás, že vydrží pouze krátkou dobu? Někdy dokonce začnou vadnout již druhý den poté, co jste je umístili do vaší oblíbené vázy? Vyzkoušeli jsme za vás pět metod, které mají údajně rostliny udržet déle čerstvé. Některé nefungovaly vůbec, ale dvě si nemůžeme vynachválit.

Svátky a narozeniny jsou obdobím, kdy nás všichni zahrnou krásnými a voňavými řezanými květinami. Pro většinu žen je to jeden z nejhezčích dárků, které mohou dostat. Bohužel je to dar velice krátkodobý, jelikož některé květiny vadnou už při umístění do vázy. Proto jsme hledali na internetu a našli čtyři kontroverzní metody, které jsme se za vás rozhodli vyzkoušet a porovnali jsme je s klasickým sáčkem, který jsme přidali do páté vázy. Testovali jsme tedy pět řezaných květin v pěti různých vázách, do kterých jsme nalili stejné množství vody.

Pro jistotu jsme ještě šestou růži umístili do vázy s obyčejnou vodou, abychom zjistili, zda nakonec ten nejjednodušší způsob není tím nejúčinnějším. Postupně jsme vyzkoušeli do každé vázy přidat aspirin, vodku i modrou pilulku na posílení sexuální touhy. Ve čtvrté váze bylo domácí hnojivo z cukru a v páté sáček z květinářství.

Aspirin

Metoda, která se nám od samého počátku zdála postavená na hlavu. Proč by někdo krmil rostliny léky? Ale zajímalo nás to, proto jsme se rozhodli začít touto metodou. Dle názorů má aspirin snižovat pH vody, což by mohlo přispět k tomu, aby vaše řezané květiny vydržely čerstvé o něco déle. Rozdrtili jsme proto jednu pilulku na prášek a přisypali do vázy s vodou. Všechny výsledky vám prozradíme na konci článku.

Vodka

Pořídili jsme obyčejnou a nejlevnější vodku, kterou jsme v obchodě našli. Už zpočátku jsme předpokládali, že přidání alkoholu do vázy s vodou nebude mít na rostlinu příliš dobrý vliv. Vždyť ani pro naše tělo to nepřináší žádná pozitiva. Ovšem cítíme se po požití alkoholu plnější energie, a proto jsme dali této metodě šanci. Třeba se i květiny budou cítit "plné energie". Vodka by také mohla zničit přítomné bakterie, které by mohly mít na čerstvost květin špatný vliv. Na konci článku uvidíte, jak to dopadlo.

Modrá pilulka

A co modrá pilulka? U mužů má velký úspěch a nedopustí, aby to, co má být vzpřímené, bylo povadlé. Proč by tedy nemohla mít podobný vliv i na naši růži? Sexuální pilulka navíc obsahuje oxid dusnatý, který je dle studií schopen zpomalit proces stárnutí u květin, a tím prodloužit jejich životnost. Pilulku jsme proto opět rozdrtili a přidali do vody.

Domácí hnojivo z cukru

Další metodou, která se nám už jevila o něco přívětivější, byla výroba domácího hnojiva z cukru a jablečného octa. Dvě lžíce cukru a octa jsme přidali do vázy s vodou a růží, jelikož cukr má dodat květině potřebné živiny a pomoci lépe kvést a ocet působí antibakteriálně, takže vodu zbaví bakterií.

Květinové hnojivo

Pak jsme při kupování růží také dostali balíček s hnojivem, který se přidává do vody, tak jsme se rozhodli ho vyzkoušet také. Často jsme se totiž setkali s tím, že ho lidé vyhazují, protože jim přijde k ničemu. Obsahuje ovšem živiny, které zachovají květiny déle svěží a dodají jim potřebnou výživu. Obsažená kyselina citronová navíc snižuje pH vody, což je pro květiny lepší.

A jak to dopadlo?

Po týdnu jsme všechny květiny porovnali a kontrolní růže v obyčejné vodě byla lehce povadlá, ale na vyhození ještě nebyla. Růže ve váze s květinovým hnojivem vyčnívala mezi všemi ostatními květinami, jelikož i po týdnu působila vzpřímeně a svěže. Velmi podobně vypadala i růže v cukrovém hnojivu. Naopak růže ve vodě s aspirinem, modrou pilulkou i vodkou vypadala naprosto zvadle, v případě modré pilulky hned druhý den. Z těchto tří vypadala nejlépe váza s aspirinem, ovšem ani tak bychom si tuto růži nechtěli nikam vystavit.

Zdroj: Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008