Plastová zahradní křesílka mohou při správné péči vydržet zářivě bílá roky

 Tipy a inspirace 
23. července 2022 17:36 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zašpiněný zahradní nábytek nepůsobí hezky Pixabay
Kdo by je neznal. Bílý zahradní nábytek z plastu mají v každém hobby marketu a někdy ho seženete i ve větších supermarketech. Je levný, omyvatelný a prakticky nezničitelný. Když však zanedbáte péči a nečistíte židle pravidelně, vytvoří se na nich skvrny a šmouhy, které vypadají, že už nikdy nikdo neodstraní. To však není úplně pravda.

Výhody bílých plastových židlí, které najdete na každé druhé zahradě, jsou na první pohled patrné. Cenovka mluví jasně a při ceně necelých 300 korun za kus mluvíme o jedné z nejlevnějších možností nábytku, který lze vůbec na zahradu pořídit. I to je důvod, proč určitá část lidí volí raději tyto obyčejné židle, než například nábytek z ratanu nebo exotického dřeva. Navíc se dají stohovat, snadno omýt a vydrží i měnící se povětrnostní podmínky. Navíc je často seženete z recyklovaného plastu, který lze po použití dále recyklovat.

Jedinou jejich nevýhodou je to, že pokud je nečistíte pravidelně, velice rychle se na nich objeví skvrny, které už běžnými technikami nesmyjete. Pokud jsou navíc židle vystaveny povětrnostním vlivům, špína se do nich zažere a otření hadříkem už nepomáhá. Když ale víte, které prostředky a nástroje použít, zvládnete se zbavit i těchto zažraných skvrn.

Prevence je základ

Jak již bylo řečeno, o bílé plastové židle je potřeba pečovat celou sezónu, a to pravidelně. Jakmile dojde k potřísnění židle například rozlitou kávou, jídlem, ale i trávou, blátem, hlínou či mízou ze stromů či ptačím trusem, je potřeba skvrnu ihned odstranit, aby se barvivo nezažralo do bílé židle. Před začátkem sezóny by měl být samozřejmostí důkladný úklid zahrady včetně vyčištění zahradního nábytku a zrovna tak i závěrečný úklid po sezóně. Na zimu navíc židle ukládáme vždy dobře vyčištěné a na místo, kde na ně nemohou působit okolní vlivy.

Když už je na prevenci pozdě

Pokud jste prevenci zanedbali a židle se hemží zažranými fleky, které se vám nedaří setřít mokrým hadříkem, je na čase vrhnout se na důkladnější hloubkové čištění. Najděte si takové místo, kam dosáhne zahradní hadice, přesuňte na něj židle, a to nejlépe na plastovou plachtu, kterou umístěte na rovný povrch na trávník, aby stékající chemikálie nepoškodily vaši zahradu.

Připravte si roztok

Můžete si vybrat dokonce z několika roztoků, které se na čištění bílého zahradního nábytku skvěle hodí. Pokud navíc na křesílkách objevíte plíseň, proveďte protiplísňové čištění ještě dříve, než se vrhnete na odstraňování skvrn. Smíchejte si roztok z 3/4 destilovaného bílého octa a 1/4 vody a přelijte do nádoby s rozprašovačem. Rovnoměrně nastříkejte na postižená místa a nechte 10 minut působit. Následně setřete a vrhněte se na hloubkové čištění.

K následnému čištění si připravte buď: 

  • roztok z vody a přípravku na mytí nádobí: 4 litry vody smíchejte s čtvrtkou hrnečku prostředku mytí na nádobí,
  • roztok z vody a jedlé sody: 4 litry vody smíchejte v kbelíku s polovinou hrnečku jedlé sody a promíchejte,
  • nebo roztok z vody a čisticího prostředku: 4 litry vody smíchejte s čtvrtkou hrnečku univerzálního čisticího prostředku.

Samotné čištění

Vezměte si k ruce nylonový kartáč s měkkými štětinami nebo houbičku na nádobí a důkladně židle odshora dolů vydrhněte. Na extrémně znečištěná místa nasypte na houbičku nebo kartáč ještě trochu jedlé sody, která působí mírně abrazivně a skvrnu pomůže jemně odstranit. Nechte chvíli působit. Poté celou židli opláchněte zahradní hadicí a následně ji osušte a dočistěte utěrkou z mikrovlákna nebo ji nechte oschnout na slunci. Pokud se vám však nepodařilo touto metodou všechny skvrny odstranit, postupujte dále.

Těžko odstranitelné skvrny

I hluboce zažraných skvrn se můžete zbavit dalším trikem. Smíchejte si roztok z kyslíkového bělidla, který vám pomůže i nad těžce odstranitelnými skvrnami zvítězit. Kyslíkové bělidlo působí velice pomalu a jedná se tudíž o jemné činidlo, které vaše židle vybělí, aniž by je poničilo. Působí mnohem pomaleji než například chlor, je méně žíravé a plasty nepoškozuje. Navíc nepůsobí tolik škodlivě k životnímu prostředí a nepoškozuje rostliny ani trávník na zahradě. Roztok pak jednoduše naneste na židle, omyjte kartáčem či houbou, nechte 15 minut působit a následně omyjte vodou a osušte.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod