Každý pokoj potřebuje jinou frekvenci úklidu. Jak často je nutné vysávat a vytírat podlahy?

 Tipy a inspirace 
04. března 2022 09:05 / Šárka Sokolská
  2
📷
4 fotografie v galerii
Každý pokoj potřebuje jinou frekvenci úklidu Depositphotos
Jak často je nutné vysávat a vytírat podlahy? Věřte, že některé úkony opravdu není nutné dělat každý den, a přesto můžete žít v čistém prostředí.

Asi všechny hospodyňky se shodnou na tom, že nejvíce dostává zabrat podlaha. Její úklid není zrovna zábavná činnost. Jak často se o ně postarat? Vždy záleží na tom, o jaký prostor se jedná a jak je využíván.

Častá péče 

Je jasné, že podlahy, které přímo navazují na venkovní prostor, je nutné uklízet častěji než ostatní. Jde o zádveří, verandy a předsíně, kam člověk vstupuje ještě v botách a nanese do nich mnohem větší množství smetí a bláta společně s bakteriemi. Proto se nebojte takové místnosti klidně obden vysát nebo zamést. Skvělou službu vám také udělá rohožka, která zbaví obuv těch největších nečistot. Rohožku je poté potřeba čas od času vyklepat, případně vyprat. 

Kuchyň jako dílna

Asi nejvíce nečistot se nalézá v kuchyni, která je vlastně takovou menší "dílnou". A pravděpodobnost vzniku nečistot je v těchto místnostech mnohem vyšší než kdekoliv jinde. Rozlité tekutiny, drobky, olej. Proto je dobré mít po ruce určitě něco na úklid, například smetáček a lopatku, ale i vlhčené utěrky, s jejichž pomocí můžete jakoukoliv skvrnu hned setřít, aniž byste nečistotu roznášeli dál do interiéru.

Líheň bacilů

Častější péči byste měli věnovat také koupelně a toaletě, což jsou místnosti, kde se drží vlhkost a je tedy i ideálním prostředím pro líheň bacilů. Kromě pravidelné dezinfekce toalety, umyvadla a vany otírejte také prach z osvětlení, vypínačů, ale i rámečků, zárubní, poliček apod.

Dětské pokoje 

U dětských pokojů záleží na tom, zda máte malé děti či ne. Protože v případě malých dětí, které si ještě často hrají na zemi, je potřeba každý týden vysát a vytřít podlahu. V pokoji starších dětí, které jsou v týdnu často venku, déle ve škole či v kroužcích, stačí důkladný úklid jednou do měsíce. A určitě je vhodné do takového úklidu zapojit i vaše ratolesti. Jak hravou formou přimět i malé děti jsme psali zde.

Zdroj: bydlimekvalitne.cz, mollymaid.com

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod