Na tuto činnost hospodyňky často zapomínají: Dezinfekce hadříků a houbiček

 Tipy a inspirace 
23. února 2022 08:54 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Tyto úklidové pomůcky bývají semeništěm bakterií Depositphotos
Houbičky, utěrky, hadříky. To vše potřebujete k tomu, aby vaše domácnost byla čistá. Víte však, jak o tyto pomocníky pečovat, aby se nestaly semeništěm bakterií?

Zvláště v domácnostech, kde jsou malé děti, by se mělo dbát na čistotu a hygienu. Pomůcek v dnešní době je naštěstí celá řada. Ale pokud nejsou samy čisté, nemohou být čisté ani kuchyňské povrchy a předměty, které s nimi čistíte a utíráte. Co s tím?

Houbičku i do mikrovlnky

Houbičku na mytí stačí vždy po každém použití vypláchnout, důkladně vyždímat a nechat uschnout. Čas od času je potřeba ji dezinfikovat. K tomu nepotřebujete nic složitého. Stačí vám mikrovlnná trouba. Do mikrovlnné trouby dejte houbičku lehce navlhčenou asi na jednu minutu. Pokud nemáte tento druh spotřebiče, dejte houbičku vyvařit do octové vody. Samozřejmě, že nic nevydrží věčně. Proto i houbičky pravidelně vyměňujte za nové, ideálně každých 10 až 14 dní.

Hadříky v octu

Kuchyňské hadříky přicházejí velmi často do styku také s kusy jídla, rozlitými nápoji a usazeninami. Proto je nutné je prát obzvláště často. Ale vždy je perte zvlášť, bez dalšího oblečení. Nejprve je nechejte odmočit v horké vodě s octem či jedlou sodou. Tím je zbavíte zápachu. Poté je vyperte v pračce. Místo pracího prostředku můžete použít i jar. Pak je nechejte volně uschnout. Každý měsíc je také dobré všechny hadříky na 15-30 minut vyvařit ve vroucí vodě, abyste je zbavili všech případných bakterií, bacilů a plísní. 

Utěrky vyvařit

Další kapitolou jsou utěrky. Ty je potřeba vyprat hned poté, co si je koupíte. Jedině tak si zajistíte jejich dobrou savost. Nejosvědčenějším způsobem je ten, kdy utěrky vyvaříte přibližně hodinu v hrnci s vodou. Stejně tak je můžete dát do pračky i ve chvíli, kdy se ji chystáte "vyčistit". Použijte však ocet, ne žádnou chemii. Ten utěrky vydezinfikuje a s nimi i pračku, kterou je potřeba také pravidelně čistit. Osvědčené rady a postupy najdete zde.

Nezapomínejte na mopy

Zapomenout byste neměli ani na očistu hadříků na podlahu a mopů. I v nich se usazuje spousta bakterií. Po každém použití je potřeba takovou hadru nebo mop důkladně vymáchat ve vlažné vodě s octem, který má zároveň dezinfekční schopnosti. Jestli vám vůně octa vadí, použijte klasickou dezinfekci. Kromě toho dejte hadr čas od času vyprat do pračky na 60 °C. Pračku pak je dobré nechat omýt pomocí krátkého programu.

Zdroj: goodhousekeeping.com, thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod