Vyhněte se žloutnutí listů květin. Naučte se porozumět jejich řeči

 Tipy a inspirace 
19. ledna 2022 07:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odhalit, co vaší rostlině chybí, není až tak těžké Pixabay
Když vaší pokojovce začnou žloutnout listy, je to znamení, že něco není v pořádku. Poradíme vám, jak zjistit, co květina potřebuje.

Žloutnutí obecně znamená, že chlorofyl blokuje něco, co dává rostlinám jejich zdravou zelenou barvu. Když tedy pokojové rostliny zežloutnou, ať už se jedná o listy, stonky nebo spodní část rostliny, je obvykle možné, že jeden z těchto požadavků na péči selhal a vymyká se normálu. Poradíme vám, jak jim opět dodat jejich krásně zelenou barvu.

Sucho nebo mokro 

Spousta lidí si myslí, že žloutnutí listů způsobí nedostatek zálivky. Jenomže to je omyl. Na vině může být totiž i příliš mnoho vody, která způsobí uhnití kořenů, a tedy i postupné odumírání rostliny. Nejjednodušší způsob, jak zjistit, zda jste květině poskytli dostatek vody, je zabořit prsty do půdy a zjistit, jestli je i 3 cm pod povrchem zemina vlhká. Pokud ano, rostlinu nezalévejte a zároveň zkontrolujte kořeny i substrát na spodu květináče. Napadené kořeny odstraňte a rostlinu přesaďte do nové zeminy. Zároveň upravte frekvenci zalévání. 

Světelné podmínky 

Pokud má rostlina dostatek zálivky a netrpí ani suchem, ani hnitím kořenů, můžou být další příčinou žloutnutí listů špatné světelné podmínky. U každé nové květiny si dobře zjistěte, jaké světelné podmínky potřebuje ke svému životu. Rostlinám nesvědčí ani přílišná blízkost topení, nebo je jim naopak chladno a nesnáší ani místo v průvanu.

Žluté části 

Žloutnou-li květině konce, může to být známka toho, že jí chybí železo. Doplňte jej proto potřebným hnojivem. Kromě železa mohou rostliny často trpět na nedostatek hořčíku či zinku, ale i nedostatek dusíku. Ten se projevuje tak, že rostlině žloutnou listy u stonku. Žluté všechny listy značí jednoznačně přelití a nedostatek kyslíku vlivem podmáčené půdy. Rostlinu hned vyjměte z květináče a pokud nejsou kořeny uhnilé, nechejte je lehce vyschnout na vzduchu. V opačném případě už květině nemůžete pomoci. Jestli má rostlina opravdu všechno, pak ji pravděpodobně napadli škůdci. Jaké druhy nejčastěji pokojové rostliny napadají, se dočtete zde.

Zdroj: familyhandyman.com, thespruce.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008