Ocet, citron, sůl. Snadný univerzální čistič, který je opravdu účinný, vyrobíte jen ze tří ingrediencí

 Tipy a inspirace 
15. ledna 2022 14:38 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Běžné čisticí prostředky v sobě ukrývají spoustu dráždivých chemikálií Pixabay
Stačí tři jednoduché ingredience a během chvíle můžete mít úklidový prostředek, který opravdu funguje. A navíc je zcela ekologický.

Fosfáty, triclosan, ropné deriváty, chlor, formaldehyd, EDTA, syntetické vůně, barviva, optické rozjasňovače. Že vám ty názvy něco připomínají? Tak se podívejte do skříně, kde máte úklidové prostředky. Na jejich etiketách určitě najdete zástupy těchto chemikálií, které vám mohou dráždit pokožku nebo vyvolat nepříjemné alergie. Co tak zkusit něco ekologičtějšího? Něco, co skutečně zabírá a přitom vás to nebude stát ani korunu. Máme pro vás takový tip.

Z domácích surovin

Mnohdy ani netušíte, jaké se u vás doma ukrývají přírodní zázraky. Přitom je to škoda. Klasické obyčejné suroviny, které používáte v kuchyni, vám totiž dokáží skvěle nahradit i ty nejdražší čisticí prostředky. Pokud používáte ty ekologické, dost často se skládají také z těchto surovin. Které to jsou?

Ocet

Ocet je skvělý dezinfekční prostředek, který umí odstranit plísně, pachy a skvěle rozpouští tuk. Je také ideální surovinou pro výrobu mycího prostředku na podlahu. Stačí smíchat 200 ml octa s 10 litry vlažné vody. Pro vůni můžete přidat pár kapek esenciálního oleje. Tento prostředek se hodí zejména na dlažby, případně lina. Na dřevěnou podlahu použijte roztok smíchaný ze 4 l vody, 50 g octa, 1 lžíce amoniaku, 4 lžic jedlé sody.

Citron

Nejenže krásně voní, ale zároveň je plný vitaminů. Kromě toho má skvělé bělicí účinky a úžasně odstraňuje zápach a různé skvrny. Skvěle funguje i jako bojovník proti plísním.

Sůl

Obyčejná sůl si dokáže poradit s připáleným nádobím. Stačí do hrnce, pánvičky nebo plechu nasypat dostatečné množství soli a přilít trochu vody. Takto nechte nádobí odmočit nebo pro zvýšení účinnosti přiveďte solný roztok v něm k varu. Připálenina by poté měla jít snáze odstranit.

Jedlá soda

A nelze opomenout dalšího do známé trojice - jedlou sodu. Jde prakticky o takový malý zázrak, který dokáže vyčistit špínu, odstranit pachy, tuk, mastnotu a  výborná je i na čištění matrací. Smíchejte jeden šálek jedlé sody s několika kapkami éterického oleje a směs vložte do cedníku. Sodu rozprašte pomocí cedníku na vrchní stranu matrace a nechte působit cca 4 hodiny. Poté stačí prášek vysát.

Univerzální čistič

Milujete univerzální čističe, tedy takové, s nimiž můžete vytřít podlahy, umýt koupelnu nebo naleštit nábytek? Tak si připravte tento. Uvidíte, že opravdu funguje. Smíchejte 1 l bílého vinného octa se třemi lžícemi nadrcených sušených bylinek dle vlastního výběru. K tomu přidejte pár kapek esenciálního oleje. Tuto směs nechejte 5-7 dní louhovat. Poté sceďte a zřeďte vodou v poměru 1 : 1. Tento koncentrát pak můžete použít při mytí podlahy či koupelny, naředěnou verzi nalijte do rozprašovače a využijte ji na leštění nábytku.

Zdroj: healthline.com, primanapady.cz.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod