Majonéza v domácnosti vás hodně překvapí. Vyleští nerez, odstraní lepidlo i vrzání dveří

 Tipy a inspirace 
11. listopadu 2021 15:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Majonéza je spojení vajíček a oleje Pixabay
Majonéza je nejenom skvělé dochucovadlo, ale především také skvělý pomocník v domácnosti. Díky ní si poradíte nejenom s vrzajícími panty.

Žloutek, olej a sůl. Právě z těchto ingrediencí se skládá majonéza. Kdo si ji vyrábí doma, ten to zná. V ostatních případech je potřeba sáhnout po hotovkách z obchodu. A ty mají svou dobu trvanlivosti. Než ji ale vyhodíte do koše, zkuste ji zužitkovat ještě jinak. 

Nerez beze šmouh

Nerezové spotřebiče vypadají v domácnosti velmi elegantně, ale jakmile se rukou trefíte mimo madlo či knoflík, zůstanou po vás upatlané otisky. Ani vlhký hadřík vám neudělá moc dobrou službu. Sice odstraní nečistoty, ale i po něm fleky zůstávají. Na vyleštění vám postačí papírová utěrka a trocha majonézy.

Vzpruha pro rostliny

Toužíte po tom, aby se vaše rostliny pyšnily hladkými a lesklými listy? Tak vyzkoušejte na ně aplikovat majonézu. S pomocí suchého hadříku ji naneste na vrchní část listů. Nejen, že se budou krásně lesknout, odstraníte tím také zbytky lepkavé mízy.

Namaže vrzající panty

Díky oleji, který majonéza obsahuje, se můžete zbavit otravného vrzání dveří. Naneste trochu omáčky do škvírky pantu a s vrzáním by měl být amen. Přebytečnou mastnotu pak otřete ubrouskem.

Poradí si s lepidly i žvýkačkou

Asi není nikdo, koho by neštvaly zbytky lepidla, které zůstávají po odstranění nálepek z různých předmětů. A aby toho nebylo málo, obvykle na nich zůstávají i zbytky nálepek. Co s tím? Namažte je majonézou, nechejte chvíli působit a pak odstraňte pomocí plastové škrabky nebo stěrky. Uvidíte, to půjde jako po másle. Na podobný problém můžete také narazit, pokud se na vás přilepí žvýkačka. Její odstranění bývá opravdu někdy o nervy. Nezoufejte. Místo, ať už na oblečení, nebo ve vlasech, namažte trochou majonézy a nechte chvíli působit. Pak už stačí jen opatrně sloupnout. A olejové skvrny vyperete snadno. Pokud nevíte, jak na ně, psali jsme zde

Zdroj: ireceptar.cz, thesun.co.uk.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008