Při vysávání můžete provonět celý byt. Nesmíte se ale dopustit některé z častých chyb

 Technika 
15. prosince 2021 11:09 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Po vysávání může celý byt krásně vonět Shutterstock
Vysávání často doprovázejí nepříjemné pachy. Lze tomu zabránit několika způsoby. Pokud chcete vysáváním doslova provonět celý byt, můžete sáhnout po nejrůznějších vůních do vysavačů. Použít se dají do klasických i robotických přístrojů. Problém ale může vzniknout, když vůni špatně použijete. Pak může následovat velké zklamání, protože se žádného efektu nedočkáte.

Nepříjemný odér při vysávání způsobuje nejčastěji usazený prach a bakterie žijící ve vysátých nečistotách. O zápach se ale může postarat i chod elektromotoru. Zápach může být silnější v případě, že doma chováte psa nebo kočku. Naštěstí existuje několik možností, jak zápach eliminovat. Nebo dokonce proměnit vysávání ve voňavou činnost. A to díky vůním do vysavačů, které mohou mít mnoho podob. K dostání jsou například granule, perličky, tyčinky či ploché papírové pásky nebo třeba gelové vůně. Ne každou vůni je ale možné použít do jakéhokoliv vysavače.

Správná volba sáčků

V prvé řadě je třeba myslet na to, že sáčky je třeba pravidelně měnit. Pokud necháte vysátou špínu v sáčcích tlít příliš dlouho, je jasné, že zápach bude o to silnější.

Jenže ani pravidelná výměna sáčků nemusí problém s nepříjemným odérem vyřešit. Obzvláště, pokud máte doma nějakého chlupatého čtyřnohého parťáka. V takovém případě se vyplatí sáhnout po speciálním sáčku, který je vyrobený z laminovaného materiálu. Ten zabraňuje prostupu těchto pachů stěnou sáčku. Textilie obsahuje látku zvanou zinek ricinoleát, což je pohlcovač pachů rostlinného původu.

Kdy vám vůně nepomůže

Pokud zvolíte sáčky vyrobené ze speciálního materiálu odolného vůči prostupu pachu, musíte si uvědomit, že v tomto případě nemá význam používat vysavačové vůně, které se sypou přímo do sáčku. I když bude vůně jakkoliv silná, přes materiál nepůjde cítit. Tkanina totiž nebrání jen prostupu pachu, ale i vůně. Šlo by tak jen o zbytečně vyhozené peníze. Přesto se vůně vzdát nemusíte, jen musíte zvolit vhodný typ, tedy takový, který se dává mimo sáček.

Jak na bezsáčkové a robotické vysavače

Také v případě bezsáčkových nebo robotických vysavačů vám nebudou vůně určené přímo do sáčku nic platné. Buď tedy můžete granulované či perličkové vůně dávkovat, tedy před každým vysáváním jich část odsypat na koberec a vysát s tím, že vůni poté vysypete do koše společně s vysátou špínou, nebo zvolíte vůni určenou mimo sáčky,  tedy tu, která má podobu parfemovaného plátku. Musíte ale počítat s ím, že se na plátek může nalepit prach a nečistoty a že vůně rychleji vyprchá.

Který typ vůně je nesilnější?

Jak už jsme uvedli, vůní do vysavačů existuje velké množství druhů. Liší se nejen způsobem použití, ale i intenzitou vůně.

Granulované vůně

Bývají obvykle v bílém neprůhledném sáčku a co se týká síly, jsou považovány za nejkvalitnější. Voní nejintenzivněji. Vyznačují se také dlouhou trvanlivostí vůně - hlavně při jejím skladování nedochází k průběžnému odvětrávání. Granule se sypou přímo do prachového sáčku. Pokud máte malý prachový sáček, můžete použít jen polovinu granulí. Nezapomeňte ale zbylé granule v pytlíčku dobře uzavřít, aby vůně nevyvětrala.

Perličkové vůně

Perličkové vůně jsou většinou zabaleny do plastových čoček nebo malých uzavíratelných sáčků. Ale balení nejsou tak kvalitní jako v případě granulovaných vůní, a tak jejich aroma rychleji vyprchá. Jinak se vonné perličky používají stejně jako granule - patří přímo do prachového sáčku.

Vonné tyčinky

Oblíbené jsou také vonné tyčinky. Jejich výhodou je, že je lze dát jak přímo do prachového sáčku, tak i do prostoru mezi sáček a tělo vysavače. Neobalí se tam tolik prachem a díky tomu déle voní. Dají se tudíž použít i v případě, že používáte protizápachové sáčky.

Alternativní metody

Pokud se vám nechtějí utrácet peníze za komerční vůně do vysavače, můžete si pomoci i surovinami, které najdete u vás doma.O které jde?

  • Soda - soda je známý pohlcovač pachů. Jednoduše trochu nasypejte do prachového sáčku nebo do prostoru pod něj. Z vysavače se sice nebude linout žádná vůně, ale zamezíte alespoň nepříjemnému pachu.
  • Esenciální olej - podle svého gusta zvolte esenciální olej a nakapejte pár kapek do prachového sáčku. Příjemně voní třeba tymián, citronová tráva nebo levandule.
  • Skořice - celou skořici vložte buď do sáčku nebo těla vysavače. Vůně sice nebude nijak extra silná, ale velkou výhodou je, že skořice má zároveň antibakteriální schopnosti, což se v prostředí vysavače rozhodně hodí.

Zdroj: provysavace.cz, thekinglive.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008