Jak ochráníte svoje přístupové cesty od ledu i bez použití posypové soli

 Exterier 
08. prosince 2021 18:39 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
V dnešní době je k dispozici je řada produktů na tání ledu Shutterstock
Vede vaše přístupová cesta k domu přes zahradu? Pak určitě nechcete používat posypovou sůl, abyste se vyhli zledovatění a případnému zranění. Posypová sůl by totiž zcela jistě poškodila i část zahrady podél přístupové cesty.

Takže jak to udělat, aby se na vaší přístupové cestě nevytvořila ledovka a zároveň jste nemuseli používat posypovou sůl? Pokud bude zima opravdu drsná, zřejmě nějaké malé množství soli v kombinaci s dalšími možnostmi budete muset použít, většinu zimy se ale obejdete bez ní.

Jakými produkty můžete sůl nahradit

K dispozici je řada produktů na tání ledu, z nichž některé fungují lépe při nižších teplotách a mají různé stupně škodlivosti pro rostliny. Ty nejoblíbenější obsahují různé druhy solí (chloridů). Existují čtyři hlavní typy včetně chloridu sodného, ​​také známého jako kamenná sůl. Je to levné, ale led taje, jen když jsou teploty maximálně minus 11 stupňů Celsia nebo vyšší. Můžete také zkusit chlorid hořečnatý, který by neměl vadit ani tlapkám vašich domácích mazlíčků a je účinný až do minus 15 stupňů Celsia. 

Nejméně škodlivým odmrazovacím prostředkem pro krajinu je chlorid vápenatý, který funguje při nejnižších teplotách až kolem minus 30 stupňů Celsia. I on ale patří mezi produkty na bázi chloridu.

Produkty obsahující octan vápenato-hořečnatý, nejsou na bázi chloridu a jsou méně korozivní pro povrchy a mají nízkou toxicitu pro rostliny, ale bývají dražší. Tato chemikálie je také účinná pouze při teplotách do minus 6 stupňů Celsia.

Jak minimalizovat škody na trávníku a rostlinách

Ideální je kombinace rozmrazovacího přípravku a písku. Pokud například smícháte pětinu soli se zbytkem písku, vznikne vám pro rostliny a zahradu bezpečná směs. Sůl přitom pomáhá rozpustit led, zatímco druhý materiál pomůže udržet povrch bezpečný i po rozpuštění soli. 

Na jaře se pak vyplatí okolí přístupové cesty řádně propláchnout, abyste odstranili zbytkovou sůl. Prolití trávníku zahradní hadicí zase zajistí, že se soli z půdy vyplaví. Dále čtěte: Na schodiště se hodí chytré osvětlení. Je praktické a hlavně ušetří vaši peněženku.

Zdroj: Bhg.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod