Jak rozsvítit vánočně dům a přitom uspořit

 Tipy a inspirace 
04. prosince 2021 14:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozsviťte si vánočně klidně celý dům Pixabay
Dosloužil vám letos starý vánoční řetěz na stromeček nebo si chcete pořídit venkovní osvětlení? Vybrat si ze široké nabídky není úplně jednoduché. S našimi radami to ale zvládnete.

Rozsvícený stromeček, okna, balkony i celý interiér. Jakmile se blíží vánoční svátky, domácnosti se se zahalí do světel. Čeká i vás výběr nových? Tak než vyrazíte na nákup, přečtěte si následující řádky. Ty vám mohou pomoci usnadnit výběr.

Podle výšky stromu

Vánoční osvětlení na stromek byste měli vybírat podle jeho výšky. Pokud už stromek máte, nebo alespoň máte představu o jeho výšce, uzpůsobte tomu také délku světel, Zatímco na metr a půl vysoký stromek stačí i patnáctimetrový řetěz, na dvaapůlmetrového velikána budete potřebovat řetěz dvakrát tak dlouhý. Že se vám to zdá příliš? Omyl. Myslete na to, že řetěz není na stromku nikdy úplně napnutý, navíc spodní patra bývají o něco více širší než horní. 

LED nebo klasika

Také si určitě ještě pamatujete na to, jak jste po několikahodinové práci dozdobili stromeček a když jste si jej chtěli rozsvítit, nepodařilo se. Pak nezbývalo nic jiného, než kontrolovat žárovku po žárovičce a zjišťovat, kde je chyba. To vám s LED osvětlením odpadá. A nejenom to. LED osvětlení má mnohem větší intenzitu svítivosti a také má diody mnohem blíže u sebe než klasický řetěz. Životnost je mnohonásobně vyšší, navíc v případě selhání jedné diody nedojde k narušení svítivosti zbytku řetězu. A nezanedbatelnou výhodou je také minimální spotřeba elektriky, odolnost proti vodě a mnohé řetězy mají také i časovač, který na noc světla sám vypne.

Venkovní versus vnitřní

Pokud použijete osvětlení, které je určeno pro exteriér do vnitřních prostor, ničemu to nevadí. Horší je, pokud byste to udělali naopak. Proto při nákupu světýlek vždy hledejte označení, které určujte krytí proti vodě (IP). Pro venkovní použití musí mít minimálně hodnotu 44. Pokud je toto číslo nižší, pak lze světla použít jen v interiéru. Myslete také na to, že udaná voděodolnost se netýká trafa, ať už je u zástrčky nebo samostatně, ale pouze samotné délky světelné části řetězu. Proto i u venkovního osvětlení je potřeba dodržet určitou bezpečnost. 

Na baterky

Jestli se nechystáte letos nasvítit celý dům, ale jen určité jeho části, například okna, pak zvažte možnost koupit osvětlení na baterie. Odpadne vám totiž natahování dlouhých kabelů až k zásuvkám. I přesto, že jsou světýlka na baterky, se nemusíte bát, že byste kvůli tomu museli kupovat kvanta baterek. Ledková světla jsou úsporná nejenom k odběru elektrické energie, ale také k bateriím. Takže vám jedno balení postačí bezmála na celé svátky. Jak na světýlka tedy už víte a zbývá vám nazdobit stromeček. Chcete-li jej mít letos opravdu IN, sáhněte po dvou barvách, o nichž jsme psali zde. Tak šťastné a veselé!

Zdroj: gemstonelights.com, life.wilko.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod