Plynový sporák nebo indukce. Klady a zápory a podle čeho se při výběru rozhodovat

 Technika 
12. listopadu 2021 12:52 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Výběr toho správného sporáku může být někdy velký oříšek Shutterstock
Plyn i elektřina jsou dnes doslova luxusem. A kdo zrovna stojí před otázkou, jaký typ sporáku zvolit, může mít zamotanou hlavu. Podle čeho se tedy při výběru rozhodovat? A je lepší plyn, nebo indukce?

Bohužel neexistuje jasná odpověď. Plyn i indukce mají svoje klady i zápory a také velmi záleží na tom, co při vaření upřednostňujete, velkou roli hraje také to, kolik chcete do nákupu investovat a rovněž jak často vaříte.

Takže konečný názor si budete muset udělat nakonec sami, nicméně v obecnější rovině lze říci, že plynový sporák je levnější, a to jak v provozu, tak v pořizovací ceně. Indukce je naproti tomu designovější a disponuje novými technologiemi.

Výhody a nevýhody plynového sporáku

Plynový sporák je prostě klasika, na které vaří i většina profesionálních kuchařů. Mezi hlavní výhody vaření na plynu patří především rychlost. Nečekáte totiž, až se rozpálí či zahřeje plotýnka, také lze u plynového sporáku snadněji a rychleji regulovat teplotu. Snížení plamene dosáhnete během vteřiny. Plynové sporáky navíc nestojí moc, a to včetně těch s integrovanou troubou. Za běžné situace je navíc plyn levnější než elektřina, takže provoz plynového sporáku je celkově ekonomičtější. Na plynový sporák navíc nepotřebujete speciální nádobí, což v konečném důsledku znamená další úsporu.

Jak vyplývá z výše uvedeného, plynový sporák disponuje prakticky jen samými výhodami. Jednu nevýhodu ale přeci jen má. Má členitý povrch, takže není tak stylový jako zabudovaná indukční deska.

Výhody a nevýhody indukce

Indukční varná deska funguje na principu indukčního ohřevu, tedy k ohřevu dna nádobí dochází díky elektromagnetickým vlnám. V nádobí tak vznikají vířivé tepelné proudy. Tento systém společně s řadou inovativních funkcí i chytrých programů umožňuje výrazně rychlejší vaření bez tepelných ztrát.
Jak už bylo řečeno, Indukční varná deska ale funguje pouze v kombinaci se speciálním nádobím, které musí obsahovat železo pro snadnou vodivost indukčních vln. Pokud máte doma hliníkové, teflonové, nerezové či skleněné nádobí a chcete indukci, tak vám bude k ničemu a budete si muset koupit úplně nové nádobí.

A to je také jedna z nevýhod indukce. Navíc je tu také poměrně vysoká pořizovací cena a v závislosti na četnosti vašeho domácího vaření také vyšší náklady na provoz. Dále čtěte: Pokud máte chytrou domácnost, je dobré vědět, co udělat, aby vás vaše zařízení neodposlouchávala.

Zdroj: The Kitchen Guy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008