Dřezy jsou semeništěm bakterií. Na jejich čištění lze použít prostředky, které máte běžně doma

 Tipy a inspirace 
18. října 2021 12:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržet nerezový dřez čistý a beze šmouh nemusí být nadlidský úkol Shutterstock
I když se snažíte mít kuchyň opravdu čistou, existuje jedno místo, kde se to doslova hemží bakteriemi. A tím je dřez. Víte, jak jej opravdu dokonale vyčistit?
Nerezový, granitový, keramický či z umělého kamene. Dřezy se vyrábějí z různých druhů materiálů. A každý z nich vyžaduje trochu něco jiného. V každém případě platí, že byste na dřezy neměli používat nic, co by je mohlo nějak poškodit, jako jsou drátěnky, hrubé kartáče či čisticí písky. Ne vždy je totiž k čištění opravdu potřeba hrubé síly. Existují i jiné prostředky, které si s usazenou špínou a bakteriemi poradí snadno. 

Na nerez sodu

Nerez patří mezi nejoblíbenější druhy materiálů, zejména u dřezů. Jejich nevýhodou je, že se na něm snadno usazují různé nečistoty a především vodní kámen, který pak vytváří na povrchu nevzhledné fleky. Co použít?  Rozhodně se vyhněte hrubému čisticímu písku a přípravkům, které obsahují chlor. Ty by totiž nerezu mohly uškodit. Místo toho sáhněte raději po klasické jedlé sodě. Jednoduše ji nasypejte do dřezu a pomocí navlhčené houbičky ji rozetřete po povrchu. Nechejte chvíli působit, poté ještě dřez postříkejte octem z rozprašovače, který jej dokáže zbavit vodního kamene a navíc jej vydezinfikuje. Poté omyjte vodou a utřete jemným hadrem do sucha.

S granitem si rozumí ocet

Granitové dřezy vypadají skvěle, protože se dají snadno barevně zkombinovat s pracovní deskou či kuchyní. Granit je vlastně směs drcené žuly a pryskyřice, je odolný a velmi snadno se udržuje. To ale neznamená, že byste jej mohli čistit čímkoliv. Vyhněte se chlorovaným přípravkům. Bohatě si vystačíte s klasickým octem, který vám dřez krásně vyčistí, vydezinfikuje. Pokud se vám ve dřezu objeví nějaká odolnější skvrna, sáhněte po speciálním prostředku, který by ji mohl odstranit. V každém případě nenechávejte špinavé nádobí odložené ve dřezu.

Umělý kámen vyčistí amoniak

Možná jste se už setkali také s tzv. corianovým dřezem. Corian je tvořen z přírodních minerálů a akrylové pryskyřice. Opět jde o materiál, který se velmi snadno čistí, takže si bohatě vystačíte s jemnou houbičkou a běžným saponátem. Na odolnější skvrny vezměte prostředek na bázi amoniaku. V žádném případě neberte přípravky, které obsahují čpavek. Ve velké míře se používají v přípravcích na čištění oken. Pokud se na ně v rámci podzimního úklidu chystáte, poradíme vám, co použít, aby se vám opravdu leskla. Více se dozvíte zde

Bezúdržbová keramika 

Keramické dřezy jsou hygienické a naprosto odolné vůči nejrůznějším látkám a roztokům z potravin. Dřez tak bude prakticky stále vypadat jak nový, aniž byste jej museli výrazně čistit. Vystačíte si s utěrkou z mikrovlákna a nebo jemnou houbičkou. Jednou za týden vyčistěte dřez prostředkem, který používáte na vany či umyvadla. 

Zdroj: oxo.com, bhg.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47