Proč je dobré mít doma měřák CO2? Vydýchaný vzduch způsobuje ospalost i snížené soustředění

 Interier 
30. srpna 2022 10:32 / Kateřina Andrýsková
  3
📷
1 fotografie v galerii
Vysoká koncentrace CO2 má negativní vliv na zdraví Depositphotos
Oxid uhličitý (CO2) je přirozenou součástí vzduchu, který dýcháme. V přírodě se jeho koncentrace pohybuje kolem 400 ppm (tedy 0,04 %). Vyšší obsah oxidu (kysličníku) uhličitého ve vzduchu naleznete především v blízkosti dopravních tepen, v průmyslových zónách a v jejich blízkosti, u spaloven, ale i v dalších znečištěných místech.

Nepříjemnou informací však je, že nekvalitní "vydýchaný" vzduch, který způsobuje ospalost, snižuje koncentraci i soustředění a způsobuje vysokou únavu, můžete mít i doma. A nikdy to nezjistíte, když si hladinu CO2 ve vašem bytě či domě nezměříte. Když svůj problém znáte, není pak nic jednoduššího, než ve správnou chvíli vyvětrat a vzduchu vyčistit.

Proč nám tolik vadí?

Jak dýcháme, měníme vdechovaný kyslík na kysličník uhličitý (CO2), který dosahuje hodnot až 50 tisíc ppm oxidu uhličitého. Průměrný dospělý člověk tedy vydechne zhruba stokrát více oxidu uhličitého, než jaká je běžná koncentrace v přírodě. Pokud jste tedy v uzavřené nevětrané místnosti, hladina CO2 raketově narůstá. A čím vyšší počet lidí v místnosti, tím rychleji dochází k nadměrné koncentraci oxidu uhličitého ve vzduchu. V uzavřených prostorách proto považujeme hodnotu koncentrace vzduchu jako velice významný ukazatel kvality vzduchu.

Negativní vliv na zdraví

Venkovní prostředí dosahuje běžně hodnot 400 ppm CO2 ve vzduchu. Pokud máte v domácnosti hodnoty pod 1 000 ppm CO2, mluvíme o kvalitním vzduchu, který nemá negativní dopady na vaše zdraví a psychickou pohodu. Jakmile se však hodnoty začnou šplhat nad 1 000 ppm CO2, dochází ke snížené koncentraci a zvyšuje se pocit únavy. Při hodnotách nad 1 500 ppm CO2 se přidává ještě zvýšený pocit nepohody, při 2 500 ppm CO2 už hovoříme o negativním vlivu na zdraví a ve chvíli, kdy hodnoty dosahují více než 5 000 ppm CO2, jedná se vyloženě o zdraví škodlivé prostředí, ve kterém bychom neměli pobývat více než 8 hodin v kuse.

Udržovat koncentraci CO2 ve vzduchu ve zdravotně nezávadných hodnotách je důležité především v místech se zvýšeným pohybem osob, jako jsou například kanceláře, divadla, kina, nemocnice, polikliniky, obchodní domy, školy či školky. Pravidelné větrání by proto mělo být základem péče o kvalitní vzduch ve vnitřních prostorách.

Jak zjistit hodnotu CO2

Jako první možnost se nabízí pořídit si detektor CO2, který vám nepřetržitě ukazuje hodnotu CO2 ve vzduchu. Jakmile se na displeji objeví mezní hodnota, je na čase vyvětrat. Čím více lidí v místnosti, čím více komunikace, tím rychleji číslo roste. Pořídit si můžete ale i ventilační systém, který trvale měří koncentraci CO2 ve vzduchu a následně řídí ventilaci tak, aby byl v místnosti udržován kvalitní vzduch, který nemá negativní dopad na vaše zdraví, energii a soustředěnost.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: cidla.cz, pressac.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve